Ina je mogla dobiti i nekooperativnijeg partnera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MOL-ov direktor za razvoj poslovanja Gyorgy Bacsa posvjedocio je u srijedu na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je madarska naftna kompanija poboljšala poslovanje Ine koja je izmjenama dionickog ugovora mogla dobiti i puno manje kooperativnog strateškog partnera.

Motivi hrvatske Vlade za izmjene dionickog ugovora iz 2003. bili su povecanje efikasnosti i dobivanje stabilnog partnera, ustvrdio je Bacsa na zagrebackom Županijskom sudu.

Kazao je i da u vrijeme sklapanja izmijenjenog dionicarskog ugovora Hrvatska više nije bila vecinski vlasnik Ine te da je željela stabilizirati Inine financije i urediti vlasništvo nad strateškim rezervama ugljikovodika.

Bivšeg premijera, cija je Vlada potpisala izmijenjeni dionicki ugovor s MOL-om, USKOK tereti da je primio mito da bi madarskoj strani prepustio vecinska upravljacka prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Bacsa, koji je na sud pozvan kao svjedok Sanaderove obrane, indirektno je ustvrdio da Ina treba biti zadovoljna MOL-om kao strateškim partnerom. To je potkrijepio tvrdnjom da je MOL hrvatskoj Vladi slao sve nacrte pojedinih prijedloga, iako to nije bio dužan ciniti.

MOL je, dodao je, Ini pomogao postici stabilnu financijsku situaciju, pomagao je u istraživanju i razvoju, poslovanju rafinerija i trgovini naftom. Pritom se zalagao da se dividenda ne isplacuje, kako je zahtijevala hrvatska strana, vec da se reinvestira, kazao je Bacsa.

No, na izravno pitanje Sanaderove obrane znaci li kontrola nad investicijama neke tvrtke držanje upravljackih prava, svjedok je kazao da je "s pravnog aspekta tocno da je MOL dobio više upravljackih prava".

USKOK-ova tužiteljica svjedoka je pitala je li u rodbinskim vezama s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, koji je Sanaderu navodno isplatio mito u zamjenu za upravljacka prava nad Inom, no kada je Bacsa odgovorio da nije, sudac Ivan Turudic nije joj dozvolio dodatno pitanje kojim je, kako se doznaje, željela ustvrditi da mu je tetak.

"Izmjenom ugovora Hrvatska zaštitila svoja prava u Ini"

Zaposlenica madarskog MOL-a Ilona Fodor, koja je sudjelovala u pregovorima s hrvatskom Vladom o izmjenama dionicarskog ugovora o vlasništvu u Ini, ustvrdila je u cetvrtak ujutro na sudenju Sanaderu da je Hrvatska izmijenjenim ugovorom postigla bolju zaštitu svojih vlasnickih prava u nacionalnoj naftnoj kompaniji.

- Mislim da je Hrvatska postigla bolju zaštitu svojih upravljackih prava nego što je imala ugovorom iz 2003., kazala je Fodor, koja je na sudenje bivšem premijeru pozvana kao svjedokinja obrane.

Pojasnila je da prema odredbama prvog ugovora Hrvatska nakon isteka petogodišnjeg roka nije mogla utjecati na volju MOL-a da proda svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Tvrdi i da je izmijenjenim ugovorom, koji je s MOL-om potpisala Sanaderova Vlada, hrvatska strana u Ini imala pravo prvokupa.

Suprotno tvrdnjama ove svjedokinje USKOK Sanadera tereti da je za deset milijuna eura mita Madarima prepustio upravljacka prava u Ini, iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Tvrdnje tužiteljstva da je izmjenama dionickog ugovora izmedu Vlade i MOL-a hrvatska strana izgubila kontrolu nad Inom na ovom su sudenju ranije potvrdili i hrvatski predstavnici u upravi i nadzornom odboru Ine. Posvjedocili su i da je Ina postala tvrtka u sastavu MOL-a te da joj je madarski partner oduzeo dio tržišta.

Fodor, medutim, tvrdi da je još u ugovoru iz 2003. postojala odredba kojom se branila konkurencija Ine i MOL-a na hrvatskom tržištu, koja nije izmijenjena niti 2009.

Kazala je i da su pregovori izmedu MOL-a i Vlade bili vrlo teški te da je tijekom sastavljanja ugovora u zadnji cas izostavljena odredba da ce Ina, ako se ne izdvoji plinsko poslovanje, moci ponovno otkupiti podzemno skladište plina.

Na pitanje Sanaderove obrane, svjedokinja je kazala da je prije izmjena dionickog ugovora Ina bila u teškoj financijskoj situaciji te da se morala konsolidirati. No, MOL ju je, kazala je, zbog madarskih propisa mogao kreditirati jedino po tržišnim uvjetima.

Kazala je i da se na pocetku pregovora razmatrala opcija razmjene dionica izmedu hrvatske Vlade i MOL-a. Madarska bi kompanija na taj nacin stekla 19 posto dionica Ine, a hrvatska Vlada pet do deset posto dionica MOL-a, no od tog se odustalo zbog neplaniranih poremecaja na burzi.

Sudenje se nastavlja u petak kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti još jedan svjedok iz Madarske te splitski poduzetnik Miro Brkic, koji bi trebao svjedociti o Sanaderovom imovnom stanju nakon povratka iz Austrije pocetkom 90-ih.

U objedinjenom postupku Sanadera se tereti i za ratno profiterstvo zbog primanje provizije od austrijske Hypo banke u vrijeme Domovinskog rata, a Brkic bi pred sudom trebao potvrditi ili odbaciti Sanaderovu tezu da nije profiter vec da je imetak stekao predratnim radom u Austriji.

Po pisanju medija, Sanader je tijekom uskršnjeg boravka u Splitu pokušao stupiti u kontakt s Brkicem, no on se nije odazvao pozivu.


Podijeli: Facebook Twiter