Ina ce platiti dug državi 28. 12.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada ce uskoro, potvrdeno nam je iz nekoliko izvora, s madarskim MOL-om sklopiti ugovor kojim se na godinu dana odgada preuzimanje Inine tvrtke Prirodni plin za uvoz plina iz Rusije. MOL je prihvatio dogovor o odgodi, ali naši izvori otkrivaju da je to samo prvi korak u konacnom odustajanju od kupnje tvrtke koja bi trebala uvoziti plin iz Rusije.

Time je propao plan bivšeg premijera Ive Sanadera i potpredsjednika Vlade Damira Polanceca po kojem je država trebala od Ine otkupiti plinski biznis, izuzev proizvodnje plina. Protivnici takvog rješenja, unatoc potpisanim ugovorima, bili su ministri Ivan Šuker i Marina Matulovic-Dropulic, a jedan od argumenta bila je procjena da ce tvrtka koju bi država preuzela od Ine godinama nakon toga stvarati gubitak, a da se u opskrbi ništa nece poboljšati jer ce se uvoz svejedno nastaviti u cijem god vlasništvu bila tvrtka za kupnju plina iz uvoza. Zamjerka je bila i to što se iz Ine ne izdvaja proizvodnja plina koja je jedini profitabilni dio plinskog sektora.

Osim sporazuma s MOL-om, po kojem država odustaje od preuzimanja plinskog biznisa, naši izvori iz Vlade uvjeravaju i u to da ce Ina svoj dug državi, veci od 1,5 milijardi kuna, platiti, i to najvjerojatnije 28. prosinca. Najveci dio tog duga otpada na trošarine na naftne derivate, pa tako i one koje Ina duguje HAC-u i HC-u, koji od svake litre prodanog goriva dobivaju po 60 lipa. HAC i HC bi prema planu Vlade novac trebali dobiti vec 29. prosinca, a od tih se kompanija ocekuje da tim sredstvima do kraja godine podmire obveze svojim dobavljacima i izvodacima radova. Na koji nacin ce Ina prikupiti novac za placanje duga državi, u Vladi ne žele otkrivati, ali po svemu sudeci najveci vlasnik Ine, madarski MOL, osigurat ce ta sredstva.

Plinom se u utorak bavio i ministar gospodarstva ?uro Popijac koji je u Italiji s predstavnicima ENI-ja pokušavao dogovoriti vece kolicine plina za hrvatsko tržište. Ina i ENI imaju zajednicka plinska polja na Jadranu iz kojih posljednjih godina vece kolicine plina povlace Talijani jer su i njihova ulaganja veca od Ininih. Popijac, tvrde naši izvori, u Italiji pokušava dogovoriti promjenu tih omjera, odnosno Hrvatskoj želi osigurati vece kolicine plina.


Podijeli: Facebook Twiter