In memoriam: Veseljko Buić (1969. - 2016.)

Veseljko Buić (A. DAGOSTIN)
Veseljko Buić (A. DAGOSTIN)

Pazinom se u četvrtak ujutro pronio glas da je Veseljko Buić, poznati organizator glazbenih i sportskih manifestacija, pronađen mrtav te da si je prema prvim saznanjima navodno oduzeo život.

U rano prijepodne u gradu su na uobičajenim mjestima izvješene osmrtnice s obaviješću da će se posljednji ispraćaj Veseljka Buića održati na mjesnom groblju u Trvižu u petak 15. srpnja u 18 sati.

S Veseljkom Buićem smo kao novinari vrlo često surađivali budući da je u minulih dvadesetak godina organizirao ili pomagao u organizaciji velikog broja javnih priredbi u središnjoj Istri, ali i mnogo šire. Njegova Agencija VIB bila je organizator velikih koncerata najvećih domaćih i inozemnih pjevačkih zvijezda u Istri, a organizirala je i glazbene programe na teniskom ATP turniru u Umagu.

Neki od Buićevih velikih organizacijskih pothvata su stjecajem sudbine zapamćeni i po nekim drugim okolnostima, kao što je tragedija u Labinu u veljači ove godine kada je na početku koncerta Halida Bešlića na pozornici preminuo omiljeni labinski pjevač Amir Bojkić Mrga pa je Bešlićev labinski nastup odgođen odnosno održan naknadno; a Buić je bio organizator i neodržanog pazinskog koncerta Marka Perkovića Thompsona uoči kojeg je u dvorani u kojoj je koncert trebao biti održan detonirana eksplozivna naprava. Mnogo veći je broj Buićevih velikih organizacijskih uspjeha, od koncerata, primjerice, Olivera Dragojevića, Mladena Grdovića, 2 Cellosa, najpoznatijih hrvatskih klapa, i mnogih drugih zvijezda, sve do spomenutog Thompsona, čiji su svaki istarski najavljeni koncert pratile kontroverze ali ga je Buić uporno nastavljao dovoditi.

Buić je često pomagao, organizacijski, tehnički ili donacijama, amaterske zabavne i sportske aktivnosti, pogotovo u svom užem zavičaju, a mnoge priredbe koje je organizirao imale su i humanitarni karakter. Posljednjih nekoliko godina organizirao je pazinski doček Nove godine u podne na Staru godinu, nastojeći stvoriti novu tradiciju druženja i okupljanja u srcu Istre. Bio je aktivan i u sportskim organizacijama, posebice rukometnim, a među prvima je u Istri još sredinom 1990-tih godina organizirao off-road natjecanja terenskih automobila.

Njegova Agencija VIB je u kolovozu 2014. godine organizirala veliki koncert u Pazinu u povodu 25. obljetnice postojanja, a iz do tada pokazanog Buićevog entuzijazma, njegove velike radne energije, vrlo širokog kruga poznanstava i osebujnog osjećaja za poslovnost i pravičnost, činilo se da njegovi najveći projekti tek slijede. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter