In memoriam: Primož Bebler (1951. - 2013.)

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovacije na premijeri u Novoj Gorici, dok režiser predstave napušta ovaj svijet. Primož Bebler umro je dramatično, ali nije li svaka smrt takva? Otišao je Bebler malo nakon vlastite premijere u Slovenskom narodnom kazalištu Nova Gorica (SNG NG). Režirao je dramu "Susret", mlade hrvatske spisateljice Nine Mitrović, čije se drame igraju posvuda.

Primož Bebler pripada, porijeklom i dijelom života i svjetonazorom, ovom našem širem istarskom ambijentu. Bio je dugogodišnji umjetnički direktor SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst te Primorskega poletnega festivala u Kopru, čiji je bio i suosnivač 1994. godine.

Primož Bebler rodio se 1951. u New Yorku; osnovnu školu pohađao je u Parizu, pa u Beogradu, te američku školu u Džakarti, uz oca diplomata Aleša Beblera, jednog od vođa slovenskih antifašista, intelektualca koji će u Jugoslaviji obavljati mnoge visoke dužnosti, osobito u vanjskoj politici.

Naravno, u takvoj obitelji, živeći od malih nogu diljem svijeta, vrlo rano se kozmopolitski oblikovao. Bili smo bliski prijatelji i drugovi, i u ovim vremenima tranzicije zadržao je svoj principijelni ljevičarski svjetonazor i toplu ljudsku otvorenost, onaj cankarski idealizam i optimizam: "Pravica će na kraju uvijek pobijediti", užareno je grmio i u ovim godinama krize.

Diplomirao je režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Od 1976., poslije diplome, tri je godine bio umjetnički direktor i režiser kazališta u Kruševcu te potom upravnik Narodnog pozorišta u Subotici i direktor Drame, da bi kasnije osam godina vodio beogradsko lutkarsko kazalište Duška Radovića.

Godine 1992. seli u Sloveniju, Bebler nije htio više živjeti pod Miloševićem, ali u Sloveniji nije svugdje gledan dobrim okom, osobito zbog svojih nepopustljivih uvjerenja. Najprije je radio na Radiju Slovenija, kao autor emisija iz kulture i režiser radio-drama. Zatim je bio umjetnički direktor Slovenskog narodnog kazališta Celje, od 1994. do 1997. godine. Od osnutka je oblikovao koparski Primorski ljetni festival, a zatim postaje umjetnički direktor kazališta u Novoj Gorici i Trstu.

Dosljedan i čvrst, sukobljavao se s prosjekom posvuda, "posve u skladu sa svojim nepopustljivim ustrajanjem na nužnosti visoke umjetničke razine kazališta, i otporom banalizaciji i komercijalizaciji. Kazalište je razumio kao prostor slobode i dijaloga, prostor u kojem se susreću i uzajamno prepliću najrazličitije ideje..."; "Primoževo srce je živelo za gledališče, v naših srcih bo živel naprej."

U ovom našem euroregionalističnom ambijentu, Primož Bebler ostaje jedan od naših temeljnih intelektualaca, djelom i životom uzor novom naraštaju. (M. RAKOVAC)


Podijeli: Facebook Twiter