In memoriam Marica Vrbanac (1928. - 2013.)

Marica Vrbanac (arhiva)
Marica Vrbanac (arhiva)

Danas je na pulskom Gradskom groblju pokopana Marica Vrbanac, najstarija pulska gradska vijećnica, nepokolebljiva antifašistkinja; borila se za slobodu Istre, ljudsko dostojanstvo, istinu i pravdu.

Marica Vrbanac (rođ. Paliska) rođena je 16. siječnja 1928. godine u selu Veli Vicani pored Ripende, kod Labina, u obitelji koja je imala visoko razvijenu hrvatsku nacionalnu samosvijest. U Labinu je završila pet razreda osnovne talijanske škole i tečaj za krojačicu. U ranoj mladosti živjela je pod fašističkom okupacijskom vlasti pa se u travnju 1944. godine, kao omladinka, pridružuje partizanima, a u lipnju je primljena u KP. Vjerojatno je bila najmlađa članica partije na Labinštini.

Bila je uhićivana, a potom je do oslobođenja radila na terenu kao politička radnica. Godine 1965. diplomirala je na Višoj ekonomskoj školi "Dr. Mijo Mirković" u Puli i kasnije radila u Zavodu za urbanizam i stambeno komunalne poslove do 1982. godine, nakon čega preuzima dužnost tajnice Općinskog odbora Saveza boraca u Puli. Antifašizam i lijevo opredjeljenje, kojima je ostala do kraja vjerna, neumorno nadograđuje brojnim aktivnostima i društvenopolitičkim radom.

Gospođu Vrbanac mnogi su poznavali kao borca za slobodu Istre, ljudsko dostojanstvo, istinu i pravdu te bolji i sretniji život. Bila je nepokolebljiva antifašistkinja želeći napredak svoje Labinštine i Pule, Istre u cjelini. U Gradskom vijeću Pule vijećnica SDP-a bila je u dva uzastopna mandatna razdoblja od 2005. do sada, a svoj doprinos davala je u radu radnih tijela Vijeća obnašajući dužnost predsjednice Mandatne komisije i članice Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Pule te Odbora za društvene djelatnosti. Prije svega desetak dana prisustvovala je posljednjoj sjednici Vijeća u ovom sazivu.

Marica Vrbanac bila je poštovana zbog svoje tolerancije, odmjerenosti i razumnosti te zbog borbe za ravnopravnost žena, za čiju se bolju budućnost i društveni položaj zalagala. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter