Imunološki zavod više ne uzima plazmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imunološki zavod jučer je prestao primati krvnu plazmu od darivatelja, nakon što mu je početkom kolovoza odlukom Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) oduzeta dozvola za proizvodnju krvnih derivata.

Kako je jučer objavljeno na službenim web-stranicama zavoda, "zbog neadekvatnih proizvodnih prostora Imunološkom zavodu uskraćena je dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi i plazme pa do daljnjega nećemo od davatelja uzimati plazmu".

- Nadamo se da ćemo, što je moguće prije, otkloniti nedostatke i nastaviti ovu proizvodnju u uvjetima koji zadovoljavaju dobru proizvođačku praksu, a do tada zahvaljujemo svim dosadašnjim davateljima, bez kojih svih ovih desetljeća ne bismo mogli proizvoditi visokokvalitetne krvne preparate - kaže se u poruci uprave IMZ-a korisnicima njegovih usluga.

Prekid proizvodnje krvnih derivata u IMZ-u ne bi trebao ugroziti potrebe hrvatskih pacijenata niti prisiliti Hrvatsku da uvozi tuđu plazmu jer se derivati plazme dobivene od hrvatskih davatelja krvi mogu proizvoditi i izvan Hrvatske, no pitanje je koliko će nas takva usluga stajati.

- Očekujemo da će Ministarstvo zdravlja ugovoriti frakcioniranje plazme u nekom od velikih centara kakvi postoje u Austriji, Italiji ili Belgiji. Takvom centru slali bismo našu plazmu, a od njih dobivali derivate plazme za potrebe našeg zdravstva - objašnjava Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Na taj način, dodaje, zadovoljio bi se princip samodostatnosti u kojem se darivanjem krvi pokrivaju kompletne potrebe stanovništva određene države, čime se mogućnost zaraze putem krvi smanjuje na minimum. 

Za kliničke potrebe u ovom trenutku postoje dovoljne količine plazme čija proizvodnja ne ovisi o Imunološkom zavodu, dok je za proizvodnju krvnih derivata poput imunoglobulina ili albumina potrebno naći novog proizvođača. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter