Improvizacija za pocetak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnjim koncertom WAG Tria iz Švedske, naslovljenim "Improvisation only!", otvara se 13. izdanje Medunarodnog festivala orguljske glazbe - Organum Histriae. Tim je povodom danas održana konferencija za novinare. U društvu Vladimira Torbice, procelnika županijskog Odjela za kulturu, program festivala predstavila je Ivana Kostešic, producentica Organuma.

- Cetiri koncerta na tri lokacije cine ovogodišnji festival, a prvi je tradicionalno u Umagu, rekla je Kostešic. Pojasnila je da je WAG Trio iz Švedske sastav koji je jednim dijelom gostovao i protekle godine u pulskoj katedrali, a svoje djelovanje temelji na improvizaciji. Sljedeci koncert na rasporedu je 24. kolovoza, upravo u pulskoj katedrali, a nastupaju njemacki glazbenici, orguljaš Johannes Gebhardt i trubac Daniel Schmal. Naslovljen je "Povratak Bachu".

Djela najveceg baroknog skladatelja, uz ona H. I. von Bibera, na programu imaju orguljaš Pavao Mašic (Hrvatska) te violinist Dmitrij Sinkovski (Rusija). Njihov koncert nosi naziv "Barokni misterij", a održat ce se 26. kolovoza u umaškoj župnoj crkvi.

Vecer kasnije, 27., u bujskoj se župnoj crkvi predstavlja program "Najljepša hrvatska stara glazba" u izvedbi najboljih mladih hrvatskih umjetnika. Nastupaju vokalni ansambl Antiphonus i solisti: sopranistica Margareta Klobucar, tenor Krešimir Špicer, lutnjist Edin Karamazov, violinisti Dmitrij Sinkovski i Bojan Cicic, violoncelist Pavle Zajcev i orguljaš Pavao Mašic. Ansamblom ravna dirigent Tomislav Facini.

- Od pocetka smo podržavali Organum Histriae i to prije svega jer se svojim sadržajem i ciljevima uklapa u naše kriterije poticaja umjetnicke izvrsnosti, no i zato što je pridonio razvoju orguljske glazbe i obnovi povijesnih orgulja u Istri, porucio je Torbica i podsjetio na ocekivanje povratka motovunskih orgulja u maticnu crkvu 2012. godine te onih iz crkve u sv. Lovrecu koje se obnavljaju u Italiji.

Cijena ulaznice za pojedini koncert je 50, odnosno 40 kuna za umirovljenike, ucenike, studente te osobe s invaliditetom. 


Podijeli: Facebook Twiter