Imidž nekadašnje Pule u univerzalnoj dimenziji

Obnovljen je most preko ribnjaka
Obnovljen je most preko ribnjaka

Pripreme za predstavu prema tekstu Dragutina Lučića Lucea "Američka patrola u Mornaričkom parku" u punom su jeku, a ovaj će naslov premijerno biti izveden u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u petak, 6. listopada u režiji Jasminka Balenovića.

Crni humor

Posjetili smo glumačku ekipu tijekom proba, gdje smo saznali nešto više o predstavi.

- Komad se zbiva '60-ih godina prošloga stoljeća, s Luceom smo skoro dvije godine razmišljali o toj predstavi, a posljednjih mjeseci intenzivirali smo probe. Radnja je povezana s jednim određenim, specifičnim vremenom, ima tu i crnog humora, na granici sentimentalnosti, kao i dodirnih točaka s Anouilhovim "Ženskim orkestrom". Priča je donekle suprotstavljena današnjim tendencijama, odnosno kako se prema nekom vremenu uvijek gleda s drukčije perspektive, kazao je redatelj Balenović.

U ovoj je predstavi imidž Pule došao do neke univerzalne dimenzije, no mnogi će se gledatelji, kako naglašava redatelj, zasigurno prepoznati u svemu tome, tu ima dosta toponima, ponešto i dijalekta, prisutan je svakodnevni govor iz tog vremena, pjevaju se pjesme koje su tada bile popularne, a redatelj naglašava da dolazi i do asimilacije, odnosno poredbe mikro i makro svijeta.

Glume Dijana Vidušin, Lara Živolić, Iva Kevra, Luka Mihovilović, Mia Krajcar i Elena Brumini. Za glazbu se pobrinula Tatiana Giorgi, za pokret Andrea Gotovina, a kostimografkinja je Valentina Ferlin, diplomirana kostimografkinja koja je na početku karijere.

Dijana Vidušin, ovom se ulogom vratila pulskom kazalištu nakon sedam godina, poslije "Samica".

- Rado sam se vratila pulskom kazalištu nakon brojnih drugih iskustava, a uloga koju tumačim je vrlo zanimljiva. U predstavi sam gospođa Adela, operetna pjevačica u amaterskoj skupini, a tu se kreiraju zanimljivi odnosi između žena. Mislim da mi je svakako uloga legla, nemamo bogatu scenografiju, a upravo iz toga se otvara mogućnost da mašta proradi na najbolji mogući način i da kreiramo zanimljive momente. Iz par stolica rađa se čitava priča, glumac je centar cijele radnje, veli Vidušin.

Lara Živolić je Tonka, a u već nekoliko predstava stalna je suradnica ovoga kazališta.

- Moj lik je posve drukčiji, tumačim narodnog heroja Tonku, koja šepa, ima neku mušku energiju, a cijeli tim je fantastičan i mogu reći da uživamo radeći na ovoj predstavi. Divno se radi, lijep je to i ugodan proces, smijemo se, učimo i zabavljamo, kazala je Živolić.

Šumadijski govor

Luka Mihovilović izrazio je svoje zadovoljstvo predstavom, ističući da su optimalni međuljudski odnosi kumovali tome da probe prođu u najboljoj mogućoj atmosferi, da su glumci uglavnom već svi međusobno surađivali, te da su se super snašli.

Iva Kevra glumi junakinju iz Gornjeg Milanovca, a pošto je studirala u Beogradu, veli da joj ide šumadijski govor. I ona je kazala da joj je tu bilo zanimljivo raditi, otkrivati karakterne crte svoga lika, naglašavajući da je to živa predstava, fokusirana prije svega na glumu.

Reprize su na programu u Istarskom narodnom kazalištu 7., 9., 10. i 12. listopada. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter