Imenovano Povjerenstvo za sukob interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dalija Orešković je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a za članove Povjerenstva imenovani su Branka Lukačević-Gregić, Davorin Ivanjek, Boris Spudić i Tatijana Vučetić, odlučio je danas Hrvatski sabor koji je tajno glasovao o novom sastavu Povjerenstva. Petero članova Povjerenstva zastupnici su, na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, imenovali između deset kandidata.

Od 84 zastupnika, koliko ih je pristupilo glasovanju, njih 81 je za predsjednicu Povjerenstva izabralo diplomiranu pravnicu Daliju Orešković, dok je njezina protukandidatkinja Tatijana Vučetić za tu dužnost dobila tri glasa. Tatijana Vučetić, također pravnica, je, pak, glasovima 78 zastupnika imenovana za članicu Povjerenstva. U Povjerenstvo je kao član, glasovima 80 zastupnika, ušao i pravnik Davorin Ivanjek, kriminalist Boris Spudić dobio je 78 glasova, dok je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić dobila 77 glasova.

"Činjenicu da sam izabrana bez glasova oporbe ne doživljavam kao stigmu jer nisam dobra ni s vladajućima ni s oporbom i vjerojatno nitko od njih do intervjua na sjednici Odbora nije čuo moje ime. Mogu razumjeti oporbu koja je napustila sjednicu dok se glasovalo o Povjerenstvu, ali ne želim se zadržavati na tome. Mislim da svi članovi Povjerenstva imaju legitimitet. Čeka nas vrlo zahtjevan posao i svima nam želim sreću", rekla je Orešković.

Povjerenje zastupnika za članstvo u Povjerenstvu nisu dobili Zrinka Tukić (inženjerka elektrotehnike), Željko Rupić (politolog), Marko Gotovac (pravnik), Sandra Pernar (politologinja) i Ana Raić-Knežević (novinarka).

Čestitajući imenovanim članovima Povjerenstva, predsjednik Sabora Josip Leko kazao je da očekuje da će tu časnu dužnost obnašati te odlučivati neovisno i sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter