Imenovani članovi novih županijskih kulturnih vijeća

Vladimir Torbica (M. MIJOŠEK)
Vladimir Torbica (M. MIJOŠEK)

Nove članove sedam peteročlanih kulturnih vijeća Istarske županije, ovih je dana imenovao istarski župan Valter Flego. Riječ je o savjetodavnim tijelima Upravnog odjela za kulturu koja predlažu i evaluiraju kulturne projekte i programe. U Vijeće za glazbu i glazbeno-scenske djelatnosti imenovani su Samanta Stell, Branko Sušac, Edi Cukerić, Tiziano Šuran i Tanja Miličić.

Vijeće za književnost i izdavaštvo čine Irides Zović, Boris Domagoj Biletić, Slavica Ćurković, Elis Deghenghi Olujić i Neven Ušumović. Članovi Vijeća za zaštitu materijalne baštine i muzeologiju su: Gordana Milaković, Gaetano Benčić, Lidija Nikočević, Tatjana Bradara i Elena Uljančić Vekić.

Vijeće za vizualne umjetnosti radit će u sastavu: Tea Bičić, Ketrin Miličević Mijošek, Mladen Lučić, Flavia Defar i Dagana Sapanjoš. U Vijeće za nove medijske kulture ušli su: Marko Bolković, Matija Debeljuh, Tamara Nikolić Đerić, Marino Jurcan i Tovi Erdfeld. Članovi Vijeća za nematerijalnu kulturnu baštinu su: Goran Farkaš, Dario Marušić, Rosanna Bubola, Ivona Orlić i Gabrijela Pujas Peruško, a Vijeće za međunarodnu kulturnu suradnju čine: Dean Zahtila, Gracijano Kešac, Gordana Jeromela Kaić, Dubravka Svetličić i Lionella Pausin Acquavita.

Vijeća će zasjedati iduća dva tjedna. Na dnevnom redu je usvajanje poslovnika o radu, biranje predsjednika, evaluiranje prijedloga prispjelih na natječaj za Program javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2014. godinu, predlaganje pojedinaca, projekata, udruga ili ustanova za nagradu Istriana te dogovaranje aktivnosti o godišnjem planu kontrole kulturnih događanja, kaže Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Napominje i da je nakon objave javnog poziva u Glasu Istre, La Voce del Popolo te na službenoj stranici Istarske županije, odnosno obavijesti koje su dobili pojedinci, udruge i ustanove, na adresu Upravnog odjela za kulturu Istarske županije pristigla su 54 prijedloga za članove vijeća. Prema pravilniku, jednog od pet članova vijeća predlaže Talijanska unija.

- Djelatnici Upravnog odjela za kulturu analizirali su prispjele prijavnice te su predložili kandidate za kulturna vijeća. Kriteriji za predlaganje bili su prvenstveno profesionalni uspjesi i kvalitetan rad u struci kao i podrška pojedinaca, udruga i institucija koje djeluju u kulturi te dosadašnji rad u vijećima za kulturu. Od 35 članova 18 je novoimenovanih, dok su ostali ponovno imenovani, radi kontinuiteta.

Vijeća čine predstavnici različitih generacija, umjetničkih sklonosti i poetika, a pri izboru smo se rukovodili i kriterijima efikasnosti rada, a bitna je bila i teritorijalna zastupljenost članova iz svih područja Istarske županije, čime je ostvaren neposredan dnevni uvid vijeća u kulturna događanja, ističe Torbica. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter