Ime je Zemlje stvarnije, grandioznije od stare opskurne metafore

Robert Pauletta i njegovi radovi
Robert Pauletta i njegovi radovi

U Galeriji Alvona otvorena  je samostalna izložba Roberta Paulette naziva "Glad". Ovo je njegova treća samostalna izložba u galeriji Alvona, nakon što je u lipnju 1996. izložio ciklus "Regnum Novum" te 2005. godine kada je izložio prve radove iz ciklusa "Pittura Nera".

Izložba je postavljena u tjednu prepunom dešavanja uoči proslave Dana Grada Labina te su otvorenje uveličali mnogobrojni prijatelji i štovatelji Paulettinog likovnog izričaja prepunog simbolike. Ovaj njegov ciklus je rijetko izlagan osim na nekoliko grupnih tematskih izložbi te je premijerno prikazan labinskoj likovnoj publici.

Zimski ugođaj

Autor je svoju izložbu naslovio "Glad" to je prijevod riječi Fames - starovjekovnog okultnog naziva za planet Zemlju. "Glad" je izuzetno snažna izložba značajna koliko samom autoru zbog poruke koju nosi toliko i promatraču kojeg izaziva na promišljanje o osnovnim postulatima i vrijednostima postojanja.

- Sve su slike zimskog, pomalo i sakralnog ugođaja; sjećam se snijega na prozoru ateljea i nepodnošljive lakoće kojom sam ih stvarao. Iz današnje perspektive čine mi se intimnije i osobnije negoli u vrijeme njihova nastanka. Tada, kao da sam trebao crnu tintu, škulju bez svjetla, plahtu ili kriptu. U svakom slučaju, sasvim je neosporno, ima tu biografskih trenutaka, ja nisam nikada težio ugodi, no oltare pred kojima sam se tada klanjao trenutno ne smatram toliko bitnima, rekao je na otvaranju izložbe Robert Pauletta. Dodao je i da se, radeći na ovom zagasitom opusu, koji je rijetko izlagao, zanosio idejom koja je, bar što se umjetnosti tiče, donekle bila opća pa je često razrađivana u mnogih umjetnika i kroz različite medije.

Pitanje identiteta

- Pitanja identiteta u novoskrojenoj stvarnosti svijeta kao i položaja umjetnika (Vincentove uši) još su se jednom nametala kao ključna, kao ontološka oznaka duha vremena. Miopija je tada još uvijek bila kolektivna. Danas, pet-šest godina nakon što su izložene slike nastale, kada su zime postale sporije, a Mjesec kao da je zauvijek ostao pun, čini se anakronim lamentirati o referencijalnosti, društvenoj propasti ili izbavljenju, kazao je Pauletta te napomenuo da ne zna da li to umanjuje vrijednosti ionako već dovoljno obezvrijeđenog ljudskog truda.

- I da nismo umjetnici, i da nismo proroci, svi to sada znamo – ime je Zemlje stvarnije, grandioznije od stare opskurne metafore, zaključuje Pauletta.

Robert Pauletta rođen je 1961. u Premanturi. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, Odjel za kulturu i dizajn, pohađao je u Puli, gdje je gotovo cijelu stručnu nastavu vodio prof. Ivan Obrovac. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je pohađao klase prof. Šime Perića i prof. Nikole Reisera, a diplomirao u siječnju 1985.godine kao prvi student u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre te je član HZSU-a u statusu samostalnog umjetnika.

Njegova izložba u Galeriji Alvona može se razgledati do 31. kolovoza.

Izložbeni program Galerije ALVONA realiziran je uz potporu Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter