Ime Istraturist odlazi u povijest 1. siječnja

Malvazija Cuj (Arhiva)
Malvazija Cuj (Arhiva)

Od 1. siječnja 2018. porečka Plava laguna i umaški Istraturist poslovat će kao jedinstvena turistička kompanija pod nazivom Plava laguna. Cilj im je da ujedinjeni, s većim portfeljem te investicijskim, kadrovskim i svim drugim potencijalima postanu jedna od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Zajedno će imati oko tri tisuće zaposlenika, što stalnih, što sezonskih, a upravljat će s 20 hotela, deset apartmanskih naselja te devet kampova u Poreču i Umagu, uz hotel Bonavia u središtu Rijeke.

Dvije godine usklađivanja

Upisom nove tvrtke, također pod nazivom Plava laguna d.d. u registar Trgovačkog suda, 1. siječnja, dakle, ime Istraturista odlazi u povijest. Porečka Plava laguna od 2014. godine vlasnik je 93 posto temeljnog kapitala Istraturista, što su stekli kupovinom od Zagrebačke banke, čime je nastala nova grupa Plava laguna u okviru grupacije Lukšić u Hrvatskoj. Formiranju jedinstvene kompanije prethodilo je dvogodišnje usklađivanje poslovnih i korporativnih politika, a tranzicija je od proljetos intenzivirana kroz finalne formalno-pravne korake.

Jedan od zadnjih koraka odluka je Nadzornog odbora Plave lagune, usvojena na sjednici u petak, kojom je sada jedini član Uprave Neven Staver imenovan predsjednikom Uprave buduće nove, veće Plave lagune. Od početka iduće godine Staver će predsjedati višečlanom Upravom u koju ulaze sadašnji direktor umaškog Istraturista Ronald Korotaj te direktori iz Plave lagune, Damir Mendica iz Sektora za razvoj, Dragan Pujas iz Sektora za operacije te Danira Rančić, sadašnja direktorica Sektora za ekonomiku i financije. Mandat im traje do 31. prosinca 2020.

Povijesno spajanje

- Riječ je o vrhunskim stručnjacima koji će, svaki u svome polju, pridonijeti razvoju nove Plave Lagune kojoj će se 1. siječnja 2018. pripojiti i umaški Istraturist. Riječ je o povijesnom spajanju koji se dovršava u 60. godini poslovanja Plave lagune, pri čemu će Plava laguna postati jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Upravljat će s 20 hotela, 10 apartmanskih naselja te devet kampova, pojašnjava Eva De Zan Prusina, voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave lagune.

Plava laguna do kraja ove godine planira ostvariti više od 2,6 milijuna noćenja, što je godišnji rast od pet posto, te 569,5 milijuna kuna prihoda, gotovo osam posto više nego lani. Povezano društvo, umaški Istraturist s više od 2,2 milijuna noćenja planira godišnji rast od devet posto u noćenjima te deset posto u prihodima koje procjenjuju na 502,9 milijuna kuna. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter