Wimbledon: Đoković i Federer prvi put za naslov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U finalu ovogodišnjeg Wimbledona u konkurenciji tenisača igrat će Novak Đoković i Roger Federer, dvojac koji će prvi put međusobno odlučiti o pobjedniku najstarijeg Grand Slam turnira na svijetu. Đoković, prvi nositelj i drugi tenisač svijeta, svladao je 11. nositelja, Bugarina Grigora Dimitrova 6:4, 3:6, 7:6 (2), 7:6 (7) i tako izborio treće finale u Wimbledonu na kojem će tražiti drugi trijumf u "All England Clubu".

Prvi je zabilježio 2011. godine kad je u finalu bio bolji od Rafaela Nadala, dok je lani, na oduševljenje cijele Velike Britanije koja je nakon 77 godina napokon dočekala domaćeg pobjednika na "svetoj travi", morao priznati primat Andyju Murrayju.

Ogled između 27-godišnjeg Đokovića i četiri godine mlađeg Dimitrova trajao je tri sata i dvije minute te je u potpunosti mogao zadovoljiti ukuse svih ljubitelja tenisa. Kako je meč odmicao, tako je uzbuđenje raslo, a vrhunac je stigao u dva tie-breaka koja su oba otišla na Đokovićevu stranu.

No, dok je u trećem setu Dimitrov u 13. gemu osvojio samo dva poena, u četvrtom je bio mali korak od poravnanja rezultata, ali nije ga uspio napraviti. Vodio je tenisač koji je donedavno bio poznatiji kao dečko Marije Šarapove nego po svojim igrama 6:3 u odlučujućoj igri, no Đoković je na svom servisu uspio anulirati dvije set lopte i potom napraviti "mini break" za 6:6.

Uslijedila je dvostruka pogreška Dimitrova koja je Đokoviću donijela prvu meč loptu, ali Bugarin je uspio samo malo odložiti neminovni kraj koji je stigao dva poena kasnije kad je srpski tenisač osvojio još jedan njegov servis i uzdignutih ruku pozdravio svoje navijače.

Za razliku od Đokovića koji je prolio poprilično znoja, četvrti nositelj Federer je "doktorski" izborio finalnu vizu, svladavši nakon sat i 40 minuta igre osmog nositelja Miloša Raonica triput po 6:4. Dozvolio je tijekom cijelog meča 32-godišnji Federer svom devet godina mlađem protivniku samo jednu "break" loptu koju je uspio anulirati, dok je na drugoj strani od sedam prilika za oduzimanje protivničkog servisa iskoristio tri, po jednu u svakom setu.

Oduzeo je Švicarac Kanađaninu rođenom u Podgorici početni udarac u prvom gemu prvog seta te potom u devetom gemu drugog i trećeg seta, nakon čega je prednost potvrdio na svom servisu. Raonic je imao 17 as servisa, Federer samo šest, ali sve ostalo bilo je na strani Švicarca koji će u svom devetom finalu Wimbledona loviti osmi naslov. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter