Izliku da smo ovakvi ili onakvi zbog utjecaja genetskog naslijeda, nova znanstvena istraživanja sve efikasnije pobijaju. Izgleda da cemo na koncu morati prestati okrivljivati gene i postati odgovorni za vlastite postupke.
Koliko je mocna hrana u prevenciji i lijecenju bolesti, dokazuje i najnovije istraživanje kanadskih znanstvenika koje je pokazalo da svježe voce i povrce može popraviti djelovanje oštecenog gena. Stoga se cini da vjerovanje da na genetsko naslijede ne možemo utjecati ipak nije tocno, izvještava PLoS Medicine.
Primjerice, Gen 9p21, koji je najjaci pokazatelj bolesti srca, može se popraviti unosom obilja svježeg voca i povrca. Osobe koje imaju ovaj ošteceni gen, a time i visok rizik od bolesti srca i krvnih žila, unosom znacajnih kolicina voca i povrca mogu s vremenom smanjiti rizik te ga izjednaciti s rizikom ostatka populacije.
U ovom je istraživanju sudjelovalo više od 27.000 ispitanika i jedno je od najvecih koja su ispitivala interakciju gena i hrane. (Vitamini.hr)