Imate li torbu od aligatora - provjera na granici

Bez CITES dopuštenja može se iznijeti do četiri predmeta od kože aligatora kao dio osobne prtljage
Bez CITES dopuštenja može se iznijeti do četiri predmeta od kože aligatora kao dio osobne prtljage

Mjesto radnje Zračna luka. Putnica nosi torbicu od pitonove kože. Novčanik od slonove kože i bodlju dikobraza u kosi. Prepariranu glavu američkog aligatora ponijela je kao suvenir s putovanja, a kao poklon suprugu kupila je torbu od kobrine kože.

Druga putnica nosi krzno male pjegave mačke, ogrlicu od slonovače, a za uspomenu s putovanja nosi i četiri sušena morska konjica. I dok su prije ulaska u EU bez problema mogle preći granicu, putnice koje smo opisali sada to ne mogu bez posebnog ovlaštenja.

Primjerice, fizička osoba u putničkom prometu bez CITES dopuštenja može iznositi do četiri predmeta od kože aligatora kao dio osobne prtljage. No ako granicu prelazi pravna osoba i te predmete izvozi u svrhu trgovine, mora za njih imati CITES dopuštenje. U slučaju nakita i predmeta od slonovače, uvijek je potrebno imati dopuštenje za prekogranični promet.

- U Hrvatskoj je za provedbu CITES konvencije i izdavanje dopuštenja nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Trenutno je 926 vrsta navedenih na CITES listi do te mjere ugroženo da im prijeti izumiranje, pa je trgovina tim vrstama zabranjena.

Za ostale vrste s CITES liste, trgovina se regulira sustavom dozvola kako bi se osiguralo da je legalna, održiva i da se može pratiti, rekla je viša stručna suradnica u Upravi za zaštitu prirode Ida Partl.

Načelnik Sektora inspekcije zaštite prirode Krešimir Ilić veli da se najčešće krijumčare živi primjerci kopnenih kornjača, ptica pjevica i dr.

- Vrijednost zaplijenjenih primjeraka zaštićenih biljaka i životinja, njihovih dijelova i derivata u posljednjih nekoliko godina u stalnom je porastu, pa je tako prošle godine Inspekcija zaštite prirode zaplijenila primjerke u vrijednosti od 500 tisuća kuna, a ove godine najviše je bilo slučajeva zapljene zaštićenih vrsta ptica i kopnenih kornjača. Životinje se najčešće krijumčare na skrivenim mjestima u prijevoznim sredstvima, prtljazi ili osobnoj garderobi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆf; foto Ministarstvo zaštite okoliša)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter