Imate li hrabrosti za improvizaciju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 15 sati u koncertnoj dvorani "Rondo" u Rojcu, pod voditeljskom palicom akademskog dirigenta, glazbenog teoretičara, pedagoga i skladatelja Nevena Radakovića, počinje sedmodnevna besplatna radionica soundpaintinga - eksperimentalne prakse inducirane i dirigirane kolektivne improvizacije po principu skladanja u realnom vremenu.

Dinamični dijalozi

- Radionica je otvorena glazbenicima vrsta i provenijencija sklonih improvizaciji, kaže Radaković. U pozivu je, inače, pisalo :"Bavite se slobodnom improvizacijom? Jazz improvizacijom? Eksperimentalnom glazbom? Soundartom? Elektronskom glazbom? Akademski ste glazbenik koji bi htio improvizirati, a nikad za to nije imao hrabrosti? Samouki ste glazbenik koji bi htio iskušati nešto novo i izazovno? Prijavite se, bit će zabavno!"

Soundpainting zahtijeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom aktu bez znanja o tome kuda vodi, a jednako nepredvidiv je i za skladatelja soundpaintera koji uvijek komponira samo s onim što se dogodi u danom trenutku. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla odnosno spontane real-time kompozicije u čiji uzbudljivi nastanak na vrlo jednostavan način može biti uključena i publika.

Suvremene prakse

Voditelj radionice, Neven Radaković, poznat je i kao umjetnički voditelj APU-a (Postmodern Art Ensemblea) i Platforme za audio-vizualna istraživanja, koji od 2010. vodi radionice i seminare o suvremenim umjetničkim praksama s naglaskom na Novu glazbu, eksperimentalnu glazbu, Soundpainting, glazbeni teatar, intuitivne glazbene prakse, slobodnu, neidiomatsku, aleatoričnu i strukturalnu improvizaciju te real-time kompoziciju. Organizaciju ove radionice podržali su Upravni odjel za kulturu Grada Pule i Istarske županije. Završna prezentacija radionice je iduće srijede u 16 sati u Rojcu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter