Imat ćemo otvorenu suradnju s gospodarstvenicima i turističkom privredom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon šesnaest godina, koliko je grad Rovinj vodio Giovanni Sponza (IDS), na funkciju gradonačelnika, izborom i voljom građana, na posljednjim lokalnim izborima imenovan je njegov stranački kolega dr. Marko Paliaga. S obzirom da je Paliaga, kroz svoje ranije dužnosti duboko bio involviran u rad i način funkcioniranja Grada (prvo kao pročelnik Odjela za komunalno redarstvo, a potom i kao direktor Komunalnog servisa i Odvodnje dva vitalna poduzeća čiji je osnivač Grad Rovinj), prvo što nas je zanimalo bilo je pitanje da li je ranije iskustvo sada uteg oko vrata ili dobrodošla okolnost.

- Uteg oko vrata, nikako. Jer, da sam na taj način razmišljao, zasigurno ne bih ni bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, upravo suprotno znao sam u što idem i što me očekuje. I najvažnije od svega znao sam što mogu ponuditi, kada i koliko. Ponavljam i ono što sam govorio tijekom čitave kampanje - sve što sam obećao uz tim mladih i odgovornih ljudi, otvorenu suradnju s gospodarstvenicima i turističkom privredom, pa ako hoćete i zajednicom, realizirat ću prema zacrtanim rokovima.

- Ipak, vjerujemo da će uslijediti i poneke promjene. Kakvo ste stanje zatekli?

- Da, nećete me na tanki led, jer stereotip - "nova metla, bolje mete" u ovom slučaju ne vrijedi. Doduše, možemo govoriti o načinu metenja, odnosno spremanja i postavljanja stvari na svoje mjesto. Dakle, što se tiče situacije koju sam dočekao telegrafski i jasno: Proračun stabilan. Službe ekipirane. Doduše, manjih će promjena  biti unutar kuće, koje će doći s novom sistematizacijom, odnosno preraspodjelom poslova iniciranom isključivo radi bolje efikasnosti službi i djelatnika prema građanima. Ključna novost, ako se na tome insistira bit će formiranje jednog novog odjela - Odjela izgradnje i komunalne infrastrukture, koji će uz prostorno planiranje, biti nositelj razvoja Grada.

- Dakle, ne možemo računati na nova otvaranja radnih mjesta u gradskoj upravi?

- Ne, jer ljude i to sposobne i radišne imamo. Ponavljam, doći će do preraspodjele poslova, odnosno sistematizacije radnih mjesta. Ako mislite na riječ "uhljebljivanje" ona ne postoji u mom rječniku. S druge strane, do "novih" zapošljavanja jedino može doći, i pod uvjetom da nova sistematizacija to ne riješi, u djelokrugu rada komunalnih redara. Također, neka će radna mjesta nestajati odljevom ljudi u mirovinu, a ista će se pretakati u neka druga. Naglasak će se dati na jačanje e-uprave (uvođenje modernih tehnologija u cilju transparentnog rada i poslovanja), a radimo i na sređivanju arhivske građe i boljeg načina korištenja poslovnih prostora koje koriste ustanove grada. (Razgovarala Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter