Imaš ideju? Prijavi je do kraja mjeseca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O tijeku kreativnog natjecaja "Imaš ideju?", koji je pokrenula Ladonja, u srijedu je na konferenciji za novinare govorio Plinio Cuccurin. Naveo je da je prvi dio natjecaja završio krajem ožujka i u travnju su izabrane tri najbolje lokalne ideje, medu kojima i ona pulska pod nazivom "Vriskom protiv nasilja".

- U tijeku je drugi dio prve faze natjecaja. Dosad su nam stigle 33 lokalne i 25 nacionalnih ideja, rekao je Cuccurin. Dodao je da se ideje mogu kandidirati do kraja mjeseca, kad se natjecaj zatvara.

Pocetkom svibnja provest ce se pak glasanje za najbolje ideje, a predstavljanje odabranih ovog ce se puta organizirati u Puli (prošlo predstavljanje bilo je u Rijeci).

Paralelno s izborom najboljih ideja Ladonja je provela i ispitivanje gradana o tome podržavaju li predizbore u Ladonji za predstojece parlamentarne izbore. Kako je naveo Cuccurin, telefonskim je putem anketirano ukupno 7.500 ljudi, a njih 5.200 (69 posto) potvrdilo je da to odobrava. To potvrduje, veli Cuccurin, da je razvoj civilnog društva kroz izravnu participaciju gradana itekako moguc.

Uz podsjecanje da je udruga Ladonja nedavno i formalno registrirana kao stranka, ne bi li mogla ravnopravno sudjelovati u izborima, Cuccurin je rekao da ce na skupštini u svibnju biti usvojen pravilnik i odredeni datumi predizbora.

Kako stvari sada stoje, kandidacijski postupak trajat ce oko mjesec i pol. Zatim ce još toliko biti ostavljeno za organiziranje kampanje pa ce glasanje biti u rujnu. Cjelokupan kandidacijski postupak trebao bi tako biti gotov pocetkom listopada.

Na pitanje novinara Cuccurin je odgovorio da se kandidirati u predizborima može svaki gradanin Republike Hrvatske stariji od 18 godina, bez obzira na to je li clan stranke ili ne, a isto ce tako za njih moci glasati svi iz 8. izborne jedinice.

Zapravo, naglasio je, ponovit ce se analogni postupak kao kod biranja kandidata za župana. Uz rijeci da je tada glasala 21 tisuca ljudi, naveo je da istu podršku ocekuje i sada, bez obzira na medijske blokade i podmetanja koja i ovaj put ocekuje.


Podijeli: Facebook Twiter