Imamo svoja Sijasplaš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svako ima svoj splash, samo mi imamo svoja Sijasplash", najavio je još zimus Kvalitetni Disko Bend Šuma stihovima pjesme "Svekar u ostavi", a tijekom Seasplasha pjesma je, parodijski ili ne, potvrdila svoj status himne festivala odjekujuci u svakoj pauzi.

Samo Pula ima svoj Seasplash, a on je postao obavezna destinacija svakog alternativca koji drži do sebe. Publici vec poznate domace snage, Postolar Tripper i ST!llness, u subotu su na Monumentima otvorile Mainsplash, a bend veceri, najavljivan kao najjaci svjetski dub predstavnik, britanski Irration Steppas uspio je oduševiti tek formom, ali ne i sadržajem. Kao po principu imaš dreadlockse, imaš posao, na Seasplash su se uklopili tek vizualno jer zahtjevniju publiku nisu uspjeli dojmiti mrmljanjem uz playback.

Gentleman's dub club rasplesana publika nije puštala s bine. Energicni i zarazni, spajaju dub, ska, roots i reggae, vješti za instrumentima, na stageu neumorni.Posjetitelji vec uhodani, rezervirani za iskljucivo cetverodnevnu zabavu bez opterecenja svakodnevice.

Na Dubsplashu nastup domacina bine, zagrebackih Digitron Sound Systema uz razne, ad hoc goste. Soundsplash ponovno najatraktivniji, u subotu uz nastup redom domacih izvodaca: Kandžija, Oli Dobolli, Danny Bwoy i DJ D-Gree. Traže se "gromoglasni bassevi i da ekipa lomi noge", u ranojutarnjim satima otkriva nam jedan od posjetitelja. Ne smeta ni sunce koje vec lagano probija, ni oblak prašine. Pokret je imperativ.

Electrosplash u nu-disco, electro techno subotnjem izdanju, zainteresirani na refule, a nastupali su Sergej i Arszenik, DJ Zert Iop iz Italije i VJ-ica Ladybome.

A što na Seasplashu mori redare? - Ljudi su ovdje super, najveci problem su lokalci u dva, tri ujutro koji misle da je ovo džabe, kaže nam jedan od njih. Tijekom dana na Monumentima je takoder živo, glazbena podloga za suncanje, odbojkaški ili košarkaški turnir, cirkusko štuliranje i žongliranje ili tek siestu.

Štanderska ponuda cinila se brojcano skromnija no prošlih godina, ali i dalje raznovrsna: od garderobe do lutaka, casopisa, cd-a, vinila, nakita i ostalih potrepština za svakog reggae poklonika. Što se prehrane tice, na vege štandovima najbolje idu lepinje - vjerojatni razlog je povoljna cijena, a ne najbolji okus, kažu kuhari. Posjetitelji ipak nisu samo lovci na bilje, reda je bilo i ispred cevapa.

Spomenimo da je festival kamerama bilježila i ekipa s Transmeet TV-a (www.transmeet.tv), hrvatska online video stranica namijenjena mladoj i urbanoj populaciji, a koja prati ovakve dogadaja, zanemarene u mainstream medijima.

Prvi, trodnevni dio Seasplasha održavao se na Monumentima od cetvrtka do subote, a u nedjelju je šarena karavana preselila na štinjansku tvrdavu Punta Christo gdje se uz izvodace Seasplash kolektiva i ekskluzivne goste prvi put održala cetvrta, završna vecer festivala.


Podijeli: Facebook Twiter