Imamo broncu: Kauboji pobijedili Sloveniju 31:26

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kauboji" su brončani! Treći put uzastopce na velikim natjecanjima, nakon EP-a u Srbiji i OI u Londonu. S osam pobjeda i tek jednim porazom Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj okončali su na trećem mjestu. Jedan, jedini krivi korak napravili su izabranici Slavka Goluže u petak u polufinalu protiv Danske. Sve ostalo bilo je fenomenalno. Tako su hrvatski rukometaši i zaključili nastup na ovom prvenstvu, uvjerljivom pobjedom protiv Slovenije u ogledu za treće mjesto. Bronca je dobila vlasnika početkom nastavka nakon 7:0 serije ostvarene s igračem manje, kad su Čupić, Duvnjak i Ninčević "ubili u pojam" Slovence.

Susret za broncu, repriza Europskog prvenstva iz Slovenije 2004. godine, između Hrvatske i Slovenije krenuo je općom jurnjavom po parketu u kojoj su najviše profitirali golmani Alilović i Prošt upisavši par startnih obrana. Od starta se na licima i igri "kauboja" vidjelo da neprospavana noć, posljedica polufinalnog poraza od Danske, neće ostaviti velikog traga. Hrvatska je 6-0 obrana ponovno bila "laka na nogama", pokretljiva, pa je ponovno, nakon utakmice stanke, sijevala hrvatska kontra preko krila Čupića i Ninčevića. Upravo je golom potonjeg Hrvatska prvi put povela s dva gola prednosti, 6:4 u 11. minuti.

Problem se pojavio u sredini prvog poluvremena u trenucima kad nije bilo moguće istrčati kontre, jer se napad "kauboja" mučio sa slovenskom 6-0 zonom pred raspoloženim Proštom. Od bekova je jedino trostruki strijelac Duvnjak bio na visini zadatka, dok Kopljar i Bičanić nisu bili precizni. U 22. minuti došlo je do sporne situacije nakon što je Skube pogodio gredu od koje se lopta, po mišljenju sudaca, ipak odbila iza gol-crte za smanjenje hrvatskog vodstva - 10:9. Rastrčani Slovenci u 25. minuti poveli su 12:11 golom Marguča iz kontre, ali se potom nakon dobre igre u obrani sjajni Čupić svojim šestim golom pobrinuo za novo vodstvo Hrvatske od dva gola razlike, 14:12. Posljednje minute prvoga dijela protekle su u obilju pogrešaka na obje strane i "kauboji" su na odmor otišli s "plus 1". Zanimljivo je da se u prvih 30 minuta nijedan igrač nije morao "hladiti" i da je Hrvatska imala četiri sedmerca, a Slovenci nijedan.

Ninčević je početkom nastavka skrivio prvi sedmerac za Sloveniju i postao prvi isključeni igrač susreta, ali to Slovenci nisu iskoristili. Naprotiv, raspucao se i Damir Bičanić, pa je Hrvatska, sjajnom golmanu Proštu usprkos, u 34. minuti prvi put povela s tri gola, 17:14. Potom su Ninčević i Čupić iz kontre i Duvnjak, s igračem manje nakon isključenja Bičanića, povisili na 20:14. Svoju frustriranost iskazao je potom Bezjak neugodnim prekršajem nad Čupićem zbog kojeg je zaradio crveni karton, a Horvat je sa sedam metara zaključio 7:0 "kaubojsku" seriju koja je odlučila pobjednika susreta, ujedno i reprezentaciju Hrvatske smjestila na treću stepenicu pobjedničkog postolja na ovoj svjetskoj smotri. Nakon što su "kauboji" osigurali pobjedu, "probudio" se u napadu i Marko Kopljar upisavši se tek u 45. minuti u listu strijelaca. Nažalost, minutu i pol prije kraja ozlijeđen je Čupić koji je potom uz pomoć fizioterapeuta Kajbe ispraćen s terena.

Hrvatskoj je to peta medalja sa svjetskih prvenstava i prva brončana nakon zlata 2003. i srebrnih odličja 1995., 2005. i 2009.

U finalu u nedjelju igraju Španjolska i Danska. (Roberto CAR)

Hrvatska - Slovenija 31:26

Susret za 3. mjesto na SP-u rukometaša: Hrvatska - Slovenija 31:26 (14:13). Dvorana Sant Jordi. Gledatelja: 8.000. Suci: Načevski i Nikolov (Makedonija).

HRVATSKA: Alilović (9), Ivić, Marić 1, Duvnjak 8, Stepančić, Kopljar 4, Vori, Gojun, Horvat 1(1), Šprem, Bičanić 4, Mandalinić, Čupić 8(3), Musa, Ninčević 5.

SLOVENIJA: Škof, Prošt (15+1), Bilbija, Dobelšek 3, Pucelj 1, Kavtičnik 4, Bezjak, Dolenec 2(1), Skube 3, Bundalo, M. Žvižej 3, L. Žvižej 3, Gaber 1, Zorman, Marguč 3, Mačkovšek 3.

Sedmerci: Hrvatska 5(4), Slovenija 1(1). Isključenja: Hrvatska 8, Slovenija 4 minuta. Crveni karton: Bezjak (41').

 

 


Podijeli: Facebook Twiter