Imaju za zaštitare, ali ne i za radnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne samo da su dobili otkaze, nego im se za zadnja dva mjeseca rada nije ni placa isplatila. Takva je sudbina zadesila dvanaestero stalnih djelatnika u medulinskom kampu Kažela koji još uvijek visi ni na nebu ni na zemlji. Rijec je o zaposlenicima tvrtke Tehno ekologija kojoj je istekao ugovor za zakup kampa, medutim, posjed ne žele predati pulskom hotelijeru Arenaturistu koji im je objekte prije deset godina dao u zakup zbog cega se i spore.

Tehno ekologija je u meduvremenu zatvorila kamp, radnicima, od kojih su neki prije radili u Arenturistu, podijelila otkaze, iselila dio mobilnih kucica te preusmjerava buking za Kaželu u kampove Bi Village u Fažani te talijanski San Francesco, koje drže isti vlasnici.

- Ide vec treci mjesec da ti ljudi nisu dobili svoje place, a od pocetka godine im je poceo teci i cetveromjesecni otkazni rok. Pitanje je kako ce im se isplatiti i dio koji moraju odraditi za Tehno ekologiju. S druge strane, ista tvrtka angažirala je zaštitarsku kucu ciji zaposlenici borave u kampu, što znaci da imaju novac da placaju njih, ali ne i svoje radnike, kazao nam je Damir Lucic, sindikalni povjerenik Sindikata turizma i usluge Hrvatske u Arenaturistu, koji zastupa i radnike u Kaželi.

Istaknuo je da je Arenturist pokazao spremnost preuzeti dio radnika koji su prije radili u Kaželi kada je ovaj hotelijer upravljao kampom, medutim da je to nemoguce dok god im Tehno ekologija ne preda kamp u posjed jer bi se ti zaposlenici ponovno trebali zaposliti upravo u Kaželi.

- Mi u sindikatu ne želimo ulaziti u spor i nesuglasice koje medu sobom imaju obje tvrtke, medutim, bitno nam je da su radnici zbrinuti i da dobivaju svoju placu i da se to cim prije razriješi, veli Lucic.

A je li to uistinu tako i zašto je do toga došlo, nakon opetovanih upita prema upravi tvrtke Tehno ekologija, odgovore i pojašnjenje nismo dobili. Tek smo s više strana culi da im je racun u blokadi i to vec duže vrijeme, zbog cega se place i ne mogu isplacivati.

A situacija u obje tvrtke nije se znacajnije promijenila u zadnje vrijeme otkad je Tehno ekologija angažirala zaštitare koji su predstavniku Ministarstva turizma, koji je trebao nanovo kategorizirati kamp u korist Arenaturista, onemogucili ulaz. Obje tvrtke snažno žele posjed nad kampom, koji je u vlasništvu Arenaturista i Hrvatskog fonda za privatizaciju, zbog cega se i spore te su u ocekivanju konacnog sudskog epiloga.

Dok Arenaturist želi u njemu ove godine normalno raditi, Tehno ekologija pak nema tu namjeru i odbija napustiti kamp. Ocito je da žele cim duže zadržati ovakvo stanje da se pulski hotelijer ne bi mogao na vrijeme adekvatno spremiti za sezonu i dovesti ga u situaciju da mora pregovarati. A bilo kakve pregovore dosad je odbijao.

Naime, Tehno ekologija je, nakon što joj je istekao zakup prostora 2008. godine, nastavila cijelu prošlu sezonu nelegalno raditi jer joj je ukinuta dozvola za rad. Istodobno je Arenaturistu nudila da ce mu prepustiti posjed, ako im isplati 44 milijuna kuna koji su oni uložili u podizanje kvalitete kampa u zadnjih deset godina te nove objekte. Medutim, Arenaturist na to nije pristao zato jer su svi objekti koje je Tehno ekologija izgradila u kampu zapravo ilegalni, odnosno podignuti bez gradevinskih dozvola te imaju cak rješenje za rušenje!

Bilo kako bilo, ocito je da nas i ove godine pred Uskrs ceka "brkasta" situacija u Medulinu. Opet se kao i lani stavlja pod znak upitnika kada ce se kamp, koji inace godišnje ostvaruje oko 300 tisuca nocenja, otvoriti. Jer dok god nije riješeno pitanje posjeda, službeni buking nece startati, bez obzira na to što se kamp promovira u Arenaturistovim brošurama po turistickim sajmovima.


Podijeli: Facebook Twiter