Ima smisla istraživati - socijalizam

Paco de Lucia s našim pokojnim fotografom Eduardom Strenjom i Ferruciom Polesom (Arhiva)
Paco de Lucia s našim pokojnim fotografom Eduardom Strenjom i Ferruciom Polesom (Arhiva)

Prvih pet godina djelovanja pulskog Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, jučer su u Dnevnom boravku Rojca predstavili osnivači Centra dr. sc. Igor Duda, dr. sc. Boris Koroman i dr. sc. Andrea Matošević (dr. sc. Lada Duraković bila je spriječena), nastavnici na trima sveučilišnim odjelima, čija znanstvena djelatnost zahvaća socijalističke i postsocijalističke teme iz perspektive povijesti, etnologije, antropologije, kulturalnih studija, književnosti i muzikologije. Centar, naime, od 2012. djeluje u sastavu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Pula je sjedište Centra

U središtu interesa CKPIS-a je razdoblje socijalizma od 1945. do 1990. na hrvatskom i bivšem jugoslavenskom prostoru, no predmet istraživanja mogu biti i socijalističke i komunističke ideje u 19. i prvoj polovici 20., kao i vrijeme postsocijalizma i tranzicije u kojem se razgrađuje polustoljetna tradicija samoupravnog i državnog socijalizma te s dominantnog političkog obzora nestaje utopijska ideja o uspostavi komunističkog društva.

- I na spomen socijalizma i na spomen Jugoslavije u medijima je dominantna totalitarna paradigma; o tome se ništa ne može reći i mora se odmah otfikariti , jer da ta povijest ništa ne valja. Takav je stav u potpunosti nepotreban jer s njime ne možete ništa. Ja se u svojim istraživanjima apsolutno ne obazirem na tu vrstu "argumentacije" jer vas ona uvuče u koloplet toliko da se više ne možete izvući. A sve što je zanimljivo iz tog razdoblja, dakle realan život, fenomeni, iskustva, sjećanja zapravo vam prolete ispred nosa, pa i to da su u socijalizmu žene prodrle u gotovo sve javne sfere, kazao je dr. sc. Andrea Matošević.

Kako je pojasnio dr. sc. Boris Koroman, Pula se zbog niza povijesnih okolnosti nametnula kao sjedište Centra - socijalističke i komunističke ideje bile su poznate pulskom radništvu još u prvoj polovici 20. stoljeća; Pula je nakon Drugog svjetskog rata oblikovana kao grad s promijenjenim identitetom izgrađenim na umnogome drugačijoj demografskoj i kulturnoj podlozi, grad čije je mjesto u jugoslavenskom socijalističkom imaginariju bilo iznimno jako, posebno s obzirom na Brijune, igrani film i vojsku.

Znanstvenici iz cijelog svijeta

Dr. sc. Igor Duda predstavio je detaljnije glavne projekte Centra poput "Stvaranja socijalističkoga čovjeka", međunarodne radionice doktora znanosti…

- Svake dvije godine stotinjak znanstvenika iz cijelog svijeta govori u Puli o socijalizmu. To je rariret, to se ne događa nigdje u regiji, niti šire, istaknuo je dr. sc. Igor Duda.

Događaj je moderirao Vedran Stanić, a organizirao ga je Savez udruga Rojca. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter