Ima se, može se, ali na državnim jaslama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dva mjeseca Sabor i Vlada otkazali su zakup 140 parkirališnih mjesta u garaži na zagrebačkom Tuškancu. Kako je objašnjeno, najvišim državnim tijelima postalo je preskupo svakog mjeseca izdvajati tisuću kuna za svako parkirališno mjesto.

Međutim, ova gesta Sabora i Vlade nije bila poučna za sve one koji žive na državnim jaslama; ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Lidija Bertović poželjela je o trošku napaćene zemlje kupiti novi SUV automobil čija je vrijednost 400.000 tisuća kuna bez PDV-a. Istina, Mihael Zmajlović poništio je ovaj sramotni natječaj, a njegovim stopama trebali bi krenuti i neki drugi resorni ministri.

Naime, suočavanje s dokumentacijom javne nabave ukazuje na to da neka državna tijela troše kao da krize koja kosi sve pred sobom zapravo nema.

Dok su građani prinuđeni okretati svaku kunu i najčešće odlaze u trgovinu samo po najnužnije, državna i gradska uprava i javna poduzeća kupuju automobile, obnavljaju uredski namještaj, naručuju cvjetne aranžmane...

Prelistavajući dostupnu dokumentaciju, kao jedan od ekstremnijih primjera rastrošnosti može se izdvojiti Grad Zadar. Naime, ovih dana Grad je objavio ponudu za kupnju osobnog automobila u vrijednosti od 340.000 kuna bez PDV-a.

Novi automobil Zadar će kupiti na tzv. operativni leasing da bi se, može se pretpostaviti, po isteku 60-mjesečnog ugovora moglo ponovo kupiti posve novo vozilo.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zasad ne obnavlja vozni park, ali hoće uredski namještaj, za što će potrošiti - 419.000 kuna bez PDV-a. Za svoj ured na zagrebačkom Prisavlju Ministarstvo želi konferencijske stolove u boji oraha i "T" oblika. Uzimaju u obzir samo one stolove koji su - na metalnim nogama sive boje.

Nedostaje im i 15-ak konferencijskih stolaca, jasno s rukonaslonima i metalnim postoljem na skijama, što god to značilo.

Gotovo milijun i pol kuna Grad Rijeka potrošit će na pribor za informatičku djelatnost. Dakle, za tonere, ribone, boje, CD i DVD medije.

Naime, Grad koristi uredsku i računalnu opremu marke HP i Epson u vlasništvu jedne leasing kuće. S obzirom na to da su se obvezali "da će opremu koristiti s pažnjom dobrog gospodarstvenika", odlučili su kupiti 60 kompleta sredstava za čišćenje informatičke opreme: sprejeve za čišćenje plastike, sprejeve za čišćenje LCD ekrana, komprimirani zrak, maramice...

Grad Zagreb planira potrošiti točno 248.347,88 kuna za nabavu cvijeća i cvjetnih aranžmana. Zagrebački buketi su vrlo zanimljivi; moraju sadržavati, između ostalog cvijeća, 40 ruža prve klase, pet kokosa, dvije aspidistre, tri aralije...

Premda je Vlada nemilosrdna prema medijima te je bez puno grižnje savjesti ugasila Vjesnik, njezina firma Hrvatske šume će 300 tisuća kuna potrošiti  za prijelom, tisak i distribuciju svoga časopisa čija je tiraža 76.800 primjeraka. Ministarstvo obrane za gotovo 200 tisuća kuna kupit će fotokopirne strojeve, a Primorsko-goranska županija će za čišćenje uredskih prostorija u 2013. godini utrošiti gotovo pola milijuna kuna.

Sve u svemu, javna nabava obiluje ovakvim ponudama, koje ne ostavljaju dojam šparne države i građani s pravom mogu sumnjati da riječ štednja za sve nas nema isto značenje. (Srđan BRAJČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter