Iluzija je objavljivati bez nakladnika

Srećko Jelušić i Vojo Šiljak (V. B.)
Srećko Jelušić i Vojo Šiljak (V. B.)

Premda danas ujutro Sajam knjige u Istri još nije bio službeno otvoren, održan je Doručak s autorom, i to u programu "Samo za knjižničare i nakladnike". Prvi gost Doručka bio je Srećko Jelušić, a u prepunoj kavani Mozart s njime je vrlo ležerno više od sat vremena razgovarao Vojo Šiljak.

Saznali smo da Jelušić ne čita za doručkom, jer tada "prima dnevne zapovijedi", a nerijetko i zaspi čitajući, posebice kada čita doktorske disertacije.

Kaže da mu je bilo najljepše raditi u nakladničkim vodama, a da je radio i kao novinar te da je to prestao kada mu je urednik zabranio da objavi jedan članak o požaru u susačkom rodilištu. Prisjetio se i svojih početaka u Dometima.

Bilo je govora i o nakladništvu, a Jelušić je istaknuo da je dan-danas iluzija objavljivati bez nakladnika jer je pisac često presubjektivan prema svome djelu, a nakladnik bi trebao biti objektivan i sagledavati kontekst svega toga.

Također je istaknuo da bi nakladnici trebali biti školovani za taj posao te da misli da se ulaskom u Europsku uniju situacija u hrvatskom nakladništvu neće značajno promijeniti jer "o kulturi treba voditi brigu sam".

Digitalne je tehnologije definirao sjajnim, ali ambivalentnim, a za knjižnice je kazao da predstavljaju jedne od najznačajnijih dijelova infrastrukture.

- Kultura čitanja kreće iz djetinjstva, to se razvija od najmanjih nogu, premda se čitateljske navike mogu razvijati i kasnije, no sve kreće od najranije dobi. Knjižnice su tu za korisnike, a očevi su marginalna skupina što se tiče čitanja s djecom, kazao je Jelušić.

Srećko Jelušić diplomirao je komparativnu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. godine, a doktorirao na Sveučilištu u Sarajevu. Radio je kao novinar, a potom direktor Izdavačkog centra Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Rijeci i Naklade Benja u Rijeci. Bio je prorektor Sveučilišta u Zadru od 2007. do 2011. Danas je redoviti profesor na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter