Ilustrirana povijest Buzeta na starim razglednicama


Izložbom "Buzet na starim razglednicama", starih razglednica Buzeta i okolice iz fundusa Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell'Istria Pula te Zbirke razglednica Zavičajnog muzeja Buzet, premijerno je u sklopu tradicijske Subotine i gradskog praznika predstavljena iznimna muzejska građa koju su do sada vidjeli samo kustosi koji su ju prikupljali.

Vrijedne fotorazglednice

Realizirana uz potporu Grada Buzeta i Istarske županije, zamišljena je kao šetnja starim gradom Buzetom. Na 118 starih razglednica prikazani su prepoznatljivi buzetski motivi: panorama, Fontana, Narodni dom, škola, Vela vrata, Lopar, ulice, crkva, Vela šterna, bastion, Mala vrata, vodovod i željeznički kolodvor. Uz stare razglednice Buzeta, izložene su i stare razglednice svih mjesta Buzeštine koje postoje u muzejskim fundusima. Iznimno su zanimljivi prizori rijetkih starih razglednica Sv. Martina, Roča, Huma, Sovinjaka, Lanišća, Sluma, Bresta, Dana, Vodica, Livada i Istarskih toplica kao i vrijedne fotorazglednice koje svjedoče o građanskom životu u Buzetu i okolici od 1900. do 1950. godine.

- Izložba je u jednom dijelu zamišljena kao svojevrsna povijesna šetnja Buzetom. Putnik namjernik iz daljine prvo ugleda stari grad, dolazi u podnožje, na Fontanu gdje je još polovicom 19. stoljeća sagrađen hotel, penje se na brdo i kroz Mala ili Vela vrata ulazi u stari grad. Izložene razglednice potječu iz dva velika razdoblja naše prošlosti; iz austro-ugarske vlasti u kojoj je tzv. zlatno doba razglednica trajalo od kraja 19. stoljeća pa sve do 1918. godine i talijanske vlasti u Istri, uz nekoliko primjeraka fotorazglednica iz razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata do 1950. godine, istaknuo je kustos Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Viša kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gordana Milaković, naglasila je da su već oko 1900. godine razglednice s motivima Buzeta i Buzeštine izdavali renomirani europski izdavači nakladnici kao što su Alois Beer iz Klagenfurta, Weiss & Dreykurs iz Beča, Carl Otto Hayd iz Münchena te Vittorio Stein, Giuseppe Stokel & Debarba, Ines Stein Cadel i Adriano Cadel iz Trsta. Uz njih istovremeno djeluju lokalni izdavači i tiskari, pa tako buzetske razglednice tiskaju Foto Ideal iz Pule, Ivan Čeh iz Roča, a u samom Buzetu Narodni dom, Giorgio Rottini, Massimo Cerovaz, Pietro Prodan, E. Prodan te M. Fabiani, koja se javlja i kao Maria Fabion, ili Fabiani.

- Uz građu iz naših muzejskih fundusa na izložbi je predstavljeno i 19 fotorazglednica iz privatnih zbirki s Buzeštine, Josipa Pina Krulčića iz Roča te obitelji Greblo Puhalj iz Gornje Nugle. Privatne fotorazglednice koje posjeduju uz ove i druge brojne obitelji buzetskog kraja, iznimno su značajni predmeti koji svjedoče o građanskom životu Buzeta i okolice u prvoj polovini 20. stoljeća, istaknula je Milaković.

- Na izložbi možemo vidjeti svojevrsnu ilustriranu povijest, zamrznute slike našeg kraja iz vremena kada je razglednica bila cijenjeno sredstvo komunikacije. To jest šetnja kroz povijest kako su je definirali autori izložbe, ali isto tako i pečat našeg lokalnog identiteta. Priča o rastu i razvoju grada i njegovih stanovnika, odabrani motivi i vedute koje su iz malog mjesta otišle u svijet, podsjetnik i spomenar na prohujala vremena na Buzeštini, poručila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić.

Zadovoljstvo međumuzejskom suradnjom izrazio je i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac. - Zbirka starih razglednica sadržajno i brojčano predstavlja jednu od najvažnijih zbirki Povijesnog i pomorskog muzeja Istre koja danas u svome fundusu ima 14.495 muzejskih predmeta, prostorno i tematski vezanih uz Istru.

Iznimna vrijednost

Sadrži građu iznimne vrijednosti koja je obrađena i zaštićena prema najvišim standardima muzejske struke te ju je Ministarstvo kulture registriralo kao kulturno dobro, istaknuo je Kešac. Pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković istaknula je da Županija vrednuje i ubuduće će vrednovati ovakve projekte koji su doprinos proučavanju bogate povijesti Istre.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je Buzetu zahvaljujući suradnji dva muzeja, pripala čast da bude prvi grad koji je dobio svoju samostalnu izložbu starih razglednica iz muzejskih fundusa, zamišljenu kao mali labirint dijela buzetske povijesti. U glazbenom dijelu programa nastupio je Trio Lipa i harmonikašica Vanessa Jakac.

Organizatori izložbe i izdavači kataloga su Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell´Istria Pula-Pola, POU "August Vivoda", Zavičajni muzej Buzet, autori izložbe su Gordana Milaković i Saša Nikolić, stručne suradnice Lana Skuljan Bilić i Katarina Pocedić, a dizajn postava izložbe, pozivnica, plakata i presavitka potpisuje Sanja Pecirep. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter