Ilustracije Šegrta Hlapića na Booktigi

Izložba ilustracija Šegrt Hlapić Josefa Lade (Foto Gradska knjžnica Poreč)
Izložba ilustracija Šegrt Hlapić Josefa Lade (Foto Gradska knjžnica Poreč)

Izložbe, radionice, predavanja, sve je to obilježilo drugi dan porečkog međunarodnog sajma Booktiga koji se odvija u Gradskoj knjižnici i na Trgu Marafor. Jedna od zanimljivosti sajma bilo je otvorenje izložbe ilustracija "Šegrt Hlapić" češkog likovnog umjetnika Josefa Lade koji je prije 130 godina oslikao češko izdanje ovog popularnog dječjeg romana Ivane Brlić Mažuranić.

Prije stotinu godina ova je književnica morala učiniti više od 1.500 preinaka u svom tekstu da bi joj knjiga bila objavljena, tako da je u proteklih sto godina objavljivana prepravljena inačica teksta. Antikvarijat i nakladnik Nova stvarnost u suradnji s profesorima Učiteljskog fakulteta u Zagrebu oživio je izvorni tekst, onakvim kakvim ga je zamislila autorica, a knjiga je ilustrirana radovima Lade koji je na ovoj izložbi u ime nakladnika predstavio Zvonimir Maštrović. 

Poslijepodne Booktige obilježila je i kreativna radionica za djecu pod nazivom Knjiga uspomena, koju je vodila volonterka Sabina Damiani. Mali polaznici radionice izradili su vlastitu knjigu u koju će lijepiti fotografije, te koristiti poput leksikona spomenara ili dnevnika, odnosno čuvati uspomene kako se to radilo nekada.

Gost večernjeg susreta Booktige bio je Stipe Božić, poznati alpinist, fotograf, redatelj i putopisac. Božić je osvojio tri najviša svjetska vrha, Mount Everest, K2 i Kangchenjungu, a popeo se i na najviše vrhove svih sedam kontinenata. U svojoj knjizi koju je predstavio i porečkoj publici, "K2 – trijumf i tragedija", iznio je neke od svojih iskustava i teškoća s kojima se suočio na tom putu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter