Ilustracija Berlina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj galeriji Makina još se sutra može pogledati izložba "Rapid city" Berlin heartbeat kolektive kustosice Dagmar Schäfer. Predstavlja se devetero autora koje povezuje tema Berlina - ilustracija života, pulsa i povijesnog bremena ovog najznacajnijeg njemackog grada.

Izložba obuhvaca radove relativno manjih dimenzija cija minucioznost ne umanjuje britku satiricnost i istovremeno kritiku berlinskog života, ali i konzumeristickog društva u eri "nasmijanog tehnokratskog fašizma" i profiterskog kapitalizma.

Bojan Hocevar, Puljanin s berlinskom adresom, u svojim realistickim slikama i fotografijama ponajbolje opisuje bezdušnost sistema, ali i ostatke komunizma u istocnom Berlinu.

Konrad Gehse romanticnim postimpresionistickim crtežom i slikama u ekspresionistickom nas stilu vraca u Njemacku s pocetka 20. stoljeca kada je istovremeno cvala umjetnost, ali i jacala nacionalsocijalisticka svijest.

Claudia Christann fotografski bilježi berlinsku, ne baš tako sjajnu zbilju u urbanim, ali zapuštenim dijelovima grada u kojima se okupljaju marginalci, policija i ostali statisti ovog velegrada.

Birgit Schiemann svojim fantasticnim i pomalo nadrealnim stilom u kombinaciji s ilustracijom na neki se nacin sprda s konzumeristickim društvom, prikazima žena s vrecama iz Lidla, domacicama s psima cija kicasta odjeca govori o (ne)ukusu žitelja grada koji bi na scenu trebao lansirati nove trendove.

Paul Hynes-Allen fotografski je ulovio kadrove degradacije germanskog svijeta, a ponajbolji primjer je fotografija "Beer Prophet" koja ocituje svu tragediju i propast "Velikog bijelog covjeka".

Pablo Von Lichtenberg u svojim assamblageima kombinira sjevernjacku simboliku i manrayovske principe u osobni izraz skulptorske provenijencije.

Robert Mate svojevrsnim konceptualnim pristupom donosi kombinaciju ulicnih plakata na koje lijepljenjem fotografije cini kompletno novo djelo dok videorad Jorgosa Loukakosa analogno prati lajtmotiv postava. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter