iLuna Deana Skire u prestižnom društvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lampa iLuna pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire ušla je u finale prestižne nagrade Lighting Design Awards 2012, koja vec deset godina okuplja najvece strucnjake u industriji rasvjete.

Nagrade ce se uruciti pobjednicima u Londonu u ožujku iduce godine. Podijelit ce se u 18 kategorija, od osvjetljenja radnog mjesta, javnih zgrada, hotela i restorana do medunarodnih projekata, a Skira i tvrtka iGuzzini, s kojima ovaj pulski dizajner usko suraduje, nominirani su uz još pet projekata u kategoriji inovativnih rasvjetnih proizvoda za vanjsku primjenu. Da je konkurencija jaka, govori i popis nominiranih medu kojima su i imena velikih i svjetski poznatih tvrtki poput Philipsa i Osrama.

Buduci da Skira vec dugo godina suraduje s talijanskim proizvodacem rasvjetnih tijela iGuzzini, lampa ce biti službeno predstavljena javnosti kao standardni proizvod te tvrtke na sajmu Light+Building u Frankfurtu iduce godine.

Upravo je suradnja s ovom tvrtkom omogucila ovako dobar plasman novog Skirinog projekta u cijem opisu stoji da je nastala iz potrebe za osvjetljavanjem vertikalnih objekata u interijerima i eksterijerima jedinstvenim svjetlosnim snopom gdje forma svjetla prati formu objekta koji osvjetljava. Iz oblika lampe moguce je proizvesti razlicite kombinacije, a njen osnovni oblik prvi je put primijenjen pri realizaciji projekta vanjske rasvjete hotela Lone u Rovinju.

Dean Skira clan je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i potpredsjednik Hrvatskog udruženja za rasvjetu. Dizajner je rasvjete s bogatim medunarodnim iskustvom, a danas je na celu vodece hrvatske tvrtke za dizajniranje rasvjete.

Studirao je na Fashion Institute of Technologies u New Yorku, a specijalizaciju na podrucju urbane i komercijalne rasvjete završio je u Philips Corp. u New Jerseyu. U Hrvatskoj su on i njegov tim dizajnera i inženjera posljednjih 15 godina projektirali mnoge znacajne projekte rasvjete.


Podijeli: Facebook Twiter