Iločka frankovka


Ilok je gradić na samom istoku Hrvatske uz obale Dunava, s druge strane je ravni Srijem. Talijanska obitelj Odescalchi, koja je Ilok dobila na upravljanje od pape Inocenta XI. (1652. godine) za zasluge u borbi protiv Turaka, najzaslužnija je za razvoj vinogradarstva na tom prostoru i njegovog nadasve poznatog iločkog traminca.

Kako sam u jednom od prethodnih brojeva pisao o iločkom tramincu, danas ću se osvrnuti na frankovku. Grožđe za ovo vino raste na položajima Vukovo i Principovac, što se nalaze na lijepoj uzvisini iznad grada s prekrasnim pogledom koji seže od Vukovara pa do Novog Sada. Iločki podrumi su za vrijeme Domovinskog rata prošli razdoblje okupacije od 1991. do 1997. godine kada su u mirnoj reintegraciji vraćeni pod u Hrvatsku.

No, nakon ponovnog preuzimanja posjeda svi vinogradi morali su se obnoviti i regenerirati jer su za vrijeme okupacije bili zapušteni i devastirani. Danas Iločki podrumi imaju svojih 370 hektara nasada a još 300 u kooperaciji, većina vinograda nalazi se na praporastom tlu koji ima dobru propusnost sličnu istarskoj crvenici.

Grožđe za ovu frankovku brano je početkom rujna, nakon maceracije i fermentacije vino odležava u kombinaciji inoks posuđa te malih barrique bačvi i velikih drvenih bačvi u razdoblju od 12 mjeseci. Nakon toga kupažira se u inoksu te prije puštanja na tržište još tri mjeseca provede u boci.

Vino ima lijepu rubincrvenu boju, bistro je i gusto s tamnijim rubom i lagano granatnim notama. Budući da je staro nekoliko godina, dobro bi ga bilo dekantirati ili pustiti malo duže u čaši jer na početku bude malo zatvoreno. Intenzivnost mirisa je izražena te dosta fina. Dolaze mi začinske note na koje se nadovezuje suha šljiva pa džem od kupine. Nakon nekoliko minuta pojavljuje se i nota dima pa na kraju i malo vanilije.

Vino je suho, djelomično toplo, mekano, svježe je, djelomično tanično i ukusno. Na retro okusu dolazi nota bobičastog voća i malo gorčine poput gorke čokolade. Vino ima srednje tijelo te je uravnoteženo, intenzivnog okusa i trajno u ustima. Ima finu kakvoću, harmonično je i spremno za konzumaciju s tradicionalnim jelima od mesa, kao što je primjerice iločki ćevap. (Emil PERDEC)

Ime vina: Frankovka

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Iločki podrumi

Lokacija: Ilok, Podunavlje

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: iločki ćevap

Ocjena:  8/10

Cijena (mpc): 55 kn (Cicibela, Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter