Illinois zbraja štete od tornada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnike Washingtona u američkoj saveznoj državi Illinois policija je u ponedjeljak spriječila da se vrate u grad dan nakon što je Srednji zapad zahvatio veliki olujni sustav.

U oluji je u Illinoisu smrtno stradalo šest osoba, rekla je Patti Thompson iz agencije za izvanredna stanja države Illinois, dodajući da se još uvijek zbrajaju materijalne štete. Olujni sustav koji se brzo kreće stvorio je oko 80 tornada, po Nacionalnoj meteorološkoj agenciji, s vjetrovima brzine i do 322 kilometra na sat.

Olujni sustav, koji se pojavio neubičajeno kasno u sezoni uragana, kretao se vrlo brzo prema istoku brzinom od oko 97 kilometara na sat, rekla je Thompson.

U gradu Washingtonu je u oluji poginula jedna osoba i uništen je veliki dio tog grada od 15000 stanovnika. Oluja je u Washingtonu sravnila 250 do 500 kuća, rekao je gradonačelnik Gary Manier. On je rekao da vlasti ne dopuštaju evakuiranim stanovnicima da se vrate kućama zbog bojazni da su preostale strukture opasno nestabilne.

Tornado je uništio cijele četvrti grada, potvrdila je Nacionalna meteorološka agencija.

Oluja je prekinula opskrbu strujom po cijelom Srednjem zapadu a kompanije za distribuciju električne energije izvijestile su da je u ponedjeljek ujutro oko 800.000 kuća ostalo bez struje, najviše u državi Michigan. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter