Willem-Alexander novi je nizozemski kralj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemska kraljica Beatrix u utorak je nešto iza 10 sati, nakon 33 godine na prijestolju, potpisala u kraljevskoj palači akt o abdikaciji i njezin najstariji sin Willem-Alexander time je postao novi nizozemski kralj. Na svečanosti su članovi vlade odali priznanje njenom radu.

Tisuće podanika i znatiželjnika odjevene u kraljevsku narančastu boju počelo se u rane jutarnje sate u utorak okupljati na amsterdamskom trgu Dam ispred kraljevske palače s koje će novi kralj i njegova supruga, sada kraljica Maxima, u pratnji dosadašnje kraljice pozdraviti Nizozemce.

Princ Willem-Alexander (46) tako je postao prvi muškarac na nizozemskom prijestolju od 1890. godine i najmlađi je europski kralj.

Kraljica je u televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak navečer zahvalila nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine njezine vladavine. Ona je kazala i da je njezin sin spreman za zadaću koja ga očekuje.

Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španjolske, Jordana i Japana među uzvanicima su svečanosti.

Nakon abdikacije nizozemske kraljice u obližnjoj 600 godina staroj crkvi održat će se svečanost polaganja zakletve novog kralja pred članovima parlamenta.

U Nizozemskoj nema krunidbe jer nema državne crkve pa tako ni vjerskog poglavara koji može staviti krunu na glavu novog suverena. Stoga će kruna biti na stolu pokraj Willema-Alexandera kao i druga kraljevska obilježja. 

Čitava Nizozemska ukrašena je u čast kraljevske obitelji narančastom bojom od stjegova do cvijeća i odjeće. Očekuje se da će na ulice Amsterdama izaći gotovo milijun ljudi.

Kraljevska kuća vrlo je popularna i 78 posto Nizozemaca podržava monarhiju iako vladar nema stvarnu političku moć. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter