Ili nas ima ili nas nema, treća solucija ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po okončanju ogleda s Osijekom, posljednjeg koji su nogometaši Istre 1961 trebali odraditi u 2017. godini, Darko Raić Sudar priznao je da umjesto olakšanja što su on i njegovi puleni odradili nemoguću misiju i financijskim problemima devastirani "zeleno-žuti brod" doveli, barem privremeno, u mirnu luku, osjeća zabrinutost. Svjestan je trener pulskog prvoligaša da po okončanju polusezone predstoji druga borba koju neposredni proizvođači mogu samo nemoćno gledati sa strane i s nestrpljenjem iščekivati njen ishod: borba za opstanak kluba na hrvatskoj nogometnoj karti. Natjecateljsku draž zamijenila je neizvjesnost i borba s vremenom kojeg je sve manje, a spasonosnog rješenja i dalje nema na vidiku.

- Ili nas ima, ili nas nema, treća solucija ne postoji - svjestan je Darko Raić Sudar. - Došli smo do zida i jednostavno ne postoje uvjeti da nastavimo gurati kao što smo to radili posljednjih par mjeseci. Netko mora doći i preuzeti klub. Ne možemo se više natjecati na ovaj način, jer će krenuti blokade, arbitraže i uzimanje bodova, a uza sve to netko treba platiti putovanja, smještaj i ostale tekuće troškove. Znam da upita ima, no oni su jedno, a službene ponude za preuzimanje kluba nešto sasvim drugo. Svatko od nas može zvati i zanimati se, ali ja se stvarno nadam da će se pronaći osoba spremna da uplati neki novac, jer je to jedini način da potvrdi svoju zainteresiranost. Vjerujem da će se to i dogoditi, jer ne želim niti razmišljati da će Istra 1961 nestati s mape hrvatskog prvoligaškog nogometa. Kroz sve ove godine stvorili smo neki imidž, svaki dan kroz stadion prođe "brdo" djece koja su se počela poistovjećivati s klubom, oni u igračima seniorske momčadi vide svoje idole koji ih vuku na daljnji rad i bila bi katastrofa da se vratimo unazad 10-15 godina. Valjda će netko ipak znati sve ovo prepoznati i neće to dozvoliti.

Ako se taj "netko" i pojavi te odluči poslati službenu ponudu za kupnju većinskog paketa dionica, tu će tek pola posla biti obavljeno, jer na nju mora pristati sadašnji vlasnik Michael Glover. Njegovo dosadašnje licitiranje daje naslutiti da nije spreman odreći se kluba u bescjenje, dok je s druge strane teško očekivati da bi mogao "omrsiti brk" prodajom dionica čiju je nominalnu vrijednost već premašio nagomilani dug.

- Najsretniji bih bio da Glover proda klub za jednu kunu onome tko je spreman preuzeti sve dugove. To bi bilo najpoštenije s njegove strane, a na financijski gubitak koji bi pritom ostvario treba gledati kao na rizik posla, odnosno činjenicu da je pogrešno uložio novac i nije znao iskoristiti situaciju koja mu se pružila. Normalno da on želi nešto izvući, ali pitanje je koliko klub uopće sad vrijedi sa svim oviom dugovima i stoga bi jedino pravo rješenje bilo da pusti nekom drugom da ispravi probleme koji su nastali, naravno ako taj ima volje i želje da to napravi, kao i znanja, kvalitete i novca - istaknuo je Raić Sudar, osvrnuvši se i na manjinskog vlasnika Istre 1961. - Grad Pula mora pokušati napraviti sve što je u njegovoj moći da spasi klub, jer je i u interesu politike da naš grad i županija imaju prvoligaša. Ovo je privatan klub u kojem Glover kao većinski vlasnik drži ključeve i to je najveći problem, drugo bi bilo da je udruga građana, no vjerujem da iz Grada mogu utjecati na njega da se sve ovo pozitivno riješi te da netko to i pokušava, no problem je što je vremena sve manje.

O vremenskoj oskudici zacijelo razmišljaju i igrači, odnosno ona šačica koja je, s nadom u bolju budućnost, uspjela izgurati polusezonu do kraja. (Ivica CEROVAC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter