Ili naplacivati kazne ili ukloniti baje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za razliku od drugih opcina i gradova, opcina Ližnjan na svom podrucju ima stalno postavljenih šest komunalnih kontejnera za krupni otpad rasporedenih u Munticu, Valturi, Šišanu i, dva, u samom Ližnjanu. Do prošlog je tjedna jedna baja bila na usluzi i mještanima Jadreški, ali je maknuta jer su se žalili da ju je dvaput netko zapalio zbog cega su morali intervenirati vatrogasci.

No, ni s drugim komunalnim kontejnerima nema srece i mještani se vec godinama žale Opcini na neurednost površina na kojima su smještene baje te dinamiku odvoza tog smeca.

Patrick Sever, vlasnik obrta Green Garden, koji u opcini Ližnjan brine o komunalnom uredenju i hortikulturnim poslovima, rekao je da je situacija postala neizdrživa i da ce na kraju, kako bi se mogli posvetiti drugim poslovima na javnim površinama u opcini, maknuti spomenute kontejnere i dovoziti ih samo za povremene akcije.

- Dogada se da pojedinci nesavjesno krcaju kontejnere svakojakim otpadom, do azbesta, autoguma i starog željeza. Te baje svaki tjedan dolaze preuzeti djelatnici Metisa, ali ne može sav taj otpad ici na Kaštijun, pa nerijetko šoferi izbace gume i azbest iz baje i onda ga mi moramo pokupiti i odvesti. Niti mi možemo dežurati s vilama i lopatom, niti možemo poduplati ture odvoza jer vec sad naprežemo proracun do maksimalnih granica da taj otpad ne završi po šumama, kaže Sever.

Baje su i postavljene svakodnevno u spomenutim selima upravo zato da bi se sprijecio nastanak novih divljih deponija. Sanacija brojnih divljih odlagališta takoder je placena iz proracuna, baš kao i kazna koju je lani Opcini napisala inspektorica za zaštitu okoliša zbog šporkulje koja je pored kontejnera odložila veci broj azbestnih ploca.

Razmišlja se o naplacivanju kazni pocinitelju za nesavjesno odlaganje otpada ili, u krajnjem slucaju, o potpunom uklanjanju baja. No, Sever je svjestan da ce njihovo uklanjanje stvoriti još vece probleme. Smatra i da pojedinci krupni otpad dovlace iz drugih mjesta.

- Nalazimo se u zaista nezavidnoj situaciji i ne znamo što više uciniti. Kada bi mještani sami placali svaki odvoz i deponiranje tog otpada, malo bi se drugacije ponašali. Na kraju krajeva, taj novac koji svaki mjesec dajemo za odvoz smeca mogli bismo iskoristiti za uredenje javnih površina i djecjih parkova, porucio je Sever. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter