Ili mi, ili Rockwool!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I u cetvrtak navecer su, drugu vecer uzastopce, mještani iz okolice Rockwoolove tvornice kamene vune, njih stotinjak, oko dva sata prosvjedovali pred pogonom u picanskom Lugu zbog onecišcenog okoliša, uz poklic: "Ili mi, ili oni!".

Blokirana je pristupna cesta te je nekolicina kamiona, želeci napustiti tvornicu, morala pricekati do 20.15, kada su se prosvjednici razišli.

Sve je nadzirala policija, stigla s dva automobila, no bez intervencije. Prosvjed podno aktivnog dimnjaka, na temperaturi od oko nule, sveo se na buku sirena i zviždaljki. Jedan od okupljenih, Denis Vretenar iz Cinzebi, kazao nam je: "Dolazit cemo tu do ih ne skurimo ca!".

"Sramota što se još uvijek moramo dolaziti ovdje smrzavati. Tražili smo pomoc od države, a Županija i Opcina Pican namjerno odugovlace. Želimo normalan život, a ne natecene oci, kašalj i nadraženo grlo", rekla je Doris Floricic, zastupnica u Opcinskom vijecu i clanica ekološke udruge Naša zemlja.

Tehnicki direktor Rockwoola Marco Boi priopcio je, pak, da pripremaju pokretanje sudskih postupaka protiv osoba koje na njihovom posjedu blokiraju redovan rad tvornice, kroz što ce tražiti nadoknadu pricinjene "materijalne i nematerijalne štete".

"Nadamo se da ce MUP, a i sam ministar, omoguciti da Rockwool bude tretiran kao i sve ostale tvornice u državi", zakljucuje Boi i poziva na sprjecavanje "agresije na tvornicu".


Podijeli: Facebook Twiter