Ili kukati ili snimati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc uglavnom negativnim kritikama film "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana koji je prikazan sinoc u ponovo punoj Areni, pulska je publika nagradila s visokom ocjenom 4,78. Treci festivalski dan, zapoceo je projekcijama tri filma iz Nacionalnog programa za novinare u kinu Valli, a u festivalskom klubu u Circolu prvo se predstavila ekipa filma "Caca" redatelja Dalibora Matanica.

- Ovaj je film doslovce nastao preko noci, a kada smo lani došli u Arenu s "Majkom asfalta" nismo ni pomišljali da cemo ove godine ponovo doci u Pulu. Prošle smo se zime našli u dilemi hocemo li snimati film ili cemo sjediti doma na kaucu i kukati da je nemoguce snimiti film s malo novca. Odlucili smo da je pametnije snimati, a "Cacu" smo snimili za deset dana. Film je snimljenu mojoj obiteljskoj kuci što mi je bilo nadrealno. Scenarij zapravo i nije bio zgotovljen pa smo puno improvizirali i u dijalogu i u razvoju price, kazao je Matanic.

Producentica filma Ankica Juric Tilic napominje da nije pametno slijediti ovakav primjer koji može vrijediti kao eksperiment, ali da je puno bolje snimati film po uvriježenim pravilima struke.

- Film do kojeg smo došli na kraju je ispao jako dobar, zakljucila je Juric Tilic.

Glumica Judita Frankovic kazala je da se tijekom snimanja sve brzo dogadalo te da se sve rješavalo na intuitivan nacin.

- Radilo se po cijeli dan - gotovo 24 sata dnevno, cijela je ekipa zapravo glavni glumac filma. Kada smo došli na lokaciju docekala nas je snježna oluja sa snijegom do koljena, a kada smo otišli bilo je proljece, kazala je Frankovic.





Novinarima se predstavila i ekipa filma "Fleke", prvijenac redatelja Alda Tardozzija koji je napomenuo da je prica samo inspirirana vijestima iz crne kronike.

- Iskreno mi je teško shvatiti da smo gotovi s filmom, a snimali smo ga 25 noci po raznim zagrebackim lokacijama, kazao je Tardozzi.

Mlade glumice Iskra Jirsak i Nika Miškovic kazale su da je citavo iskustvo snimanja prošlo u pozitivnom smislu, te da su snimale dosta teških scena. Ljubo Zdjelarevic, jedan od producenata filma, istaknuo je da je cjelokupna ekipa filma radila bez honorara te da su se svi iznenadili kada su vidjeli gotov proizvod.


Podijeli: Facebook Twiter