Ilegalno useli, pozovi policiju i preuzmi osobnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Useliti u tudi, stan, kucu ili vikendicu, podnijeti pisani zahtjev za prijavu prebivališta na toj adresi PU istarskoj te nakon provjere i izdanog rješenja o utvrdivanju prebivališta dobiti osobnu iskaznicu u kojoj je istaknuta adresa bespravno useljene nekretnine - ukratko je procedura koju je obavila nekolicina stanara koji su se uselili u objekte u vlasništvu Grada Vodnjana.

Dosad se Grad žalio na izdavanje dviju takvih osobnih iskaznica. Paradoksalni postupak potvrdili su nam i u dopisu koji smo dobili iz PU istarske kao odgovor na pitanje o vodnjanskim slucajevima.

Ako prebivališta nema, utvrduje ga policija


"Svrha instituta utvrdivanja prebivališta je da se svakom hrvatskom državljaninu koji ne ispunjava uvjete za njegovu prijavu omoguci ostvarivanje prava koja proizlaze iz instituta prebivališta, medu ostalim i ishodovanje osobne iskaznice na adresi u kojoj zaista stanuje.

Postupkom utvrdivanja prebivališta ne ispituje se pravna osnova stanovanja u odredenom objektu, vec samo cinjenica nastanjenja i namjera gradanina da stalno stanuje na odredenoj adresi, odnosno bespravno stanovanje je predmet posebnog sudskog postupka", navode u Odsjeku za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske.

Prijava prebivališta u PU istarskoj obavlja se, dodaju u Odsjeku za prijavništvo i osobne isprave, temeljem Zakona o prebivalištu i boravištu gradana. Po njihovom tumacenju ovog zakona, buduci da svaki hrvatski državljanin koji se nalazi na teritoriju naše države u njoj ima i prebivalište, u slucaju da ga nije prijavio utvrduje ga policijska uprava, odnosno policijska postaja MUP-a.

Isti zakon propisuje da ce se hrvatskom državljaninu koji nema prebivalište, ono utvrditi u mjestu njegovog uobicajenog boravišta te takvi gradani onda nemaju prijavljeno, vec utvrdeno prebivalište, navode u PU istarskoj.

Nisu odgovorili koliko je osobnih iskaznica po toj osnovi izdano za podrucje Grada Vodnjana, pišu tek da je PU istarska izdala više desetaka rješenja o utvrdivanju prebivališta gradanima, a dio njih se odnosi i na Vodnjan. Gradu je, dodaju, kao vlasniku nekretnina, dostavljeno svako rješenje o utvrdivanju prebivališta.

No, kako saznajemo u Gradu Vodnjanu, ciji su predstavnici više puta u PU istarskoj vodili razgovore o ovoj temi, nakon što su donesena prvostupanjska rješenja o utvrdivanju prebivališta, Grad se dosad za dva slucaja žalio drugostupanjskom tijelu, odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova.

No, žalba je odbijena pa je nakon toga Grad podnio upravnu tužbu. Po rijecima Ive Bognar, pravnice u Gradu Vodnjanu, koja je bila na zadnjem sastanku u PU istarskoj, po stajalištu MUP-a rijec je o razlici izmedu prijave i utvrdivanja cinjenice prebivališta.

O problemu i na koordinaciji (grado)nacelnika


- Bespravna useljenja su stvar nas kao vlasnika, no neovisno o tome PU istarska utvrduje prebivalište osobi na odredenoj adresi temeljem terenske provjere policajaca, navodi Bognar. U vodnjanskom slucaju, na jednoj adresi za koju je izdano rješenje živi jedna osoba, a na drugoj majka i malodobno dijete. Jedna osoba je prije imala prijavljeno prebivalište u Vodnjanu, a jedna u Puli.

Ovakvim postupcima izdavanja osobnih iskaznica zgrožen je i vodnjanski gradonacelnik Klaudio Vitasovic, koji je to osudio i na prošloj sjednici Gradskog vijeca.

- Osim naših nekretnina, i vikendica bi, primjerice, mogla biti bespravno useljena dok nitko ne boravi u njoj. Netko se može useliti ilegalno u tudi stan ili kucu, prijaviti prebivalište i dobiti osobnu iskaznicu. To je potpuno besmisleno. Pokrenuli smo upravni spor i nadam se da cemo ga dobiti jer je nevjerojatno da se ovo dogada u Vodnjanu. Spor traje barem tri do cetiri godine, i onda kad netko bude iseljen uselit ce se bespravno negdje drugdje pa tog vlasnika opet ceka tri do cetiri godine pravne borbe. To nema smisla, rekao je Vitasovic.

Nije se dosad konzultirao s drugim (grado)nacelnicima pa ne zna ima li još takvih slucajeva. No, kako kaže, pokrenut ce to pitanje na koordinaciji (grado)nacelnika, ne bi li zajedno pokušali sprijeciti eventualne slicne slucajeve.

- Borit cemo se za svaku nekretninu, za svaki pojedinacni slucaj, i ici do kraja. Imamo nekoliko pravomocnih presuda za svoje bespravno useljene nekretnine i ici cemo na deložacije; moramo doci u posjed svoje imovine da njome možemo raspolagati.

Ponavljam, tužbe nisu usmjerene ni protiv koga osobno, samo želimo raspolagati našom imovinom. Iako planiramo revitalizaciju starogradske jezgre, dok nemamo naše nekretnine u posjedu, ne možemo provesti svoje projekte, zakljucio je Vitasovic. (Petra LUKEŽ)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter