Ilegalno prevozili novac za banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novac za hrvatske banke iz inozemstva je dovozila strana zaštitarska tvrtka koja nije imala odobrenje za rad u Hrvatskoj, niti je transport novca uskladila s hrvatskim zakonima. Ista je tvrtka novac iz Hrvatske i izvozila u inozemne banke, u Sloveniju i Austriju.

Rijec je o internacionalnoj zaštitarskoj kompaniji "Loomis", cije su filijale iz Slovenije i Austrije prevozile novac dvjema hrvatskim bankama. No, cinile su to iako nisu imale odobrenje za rad u Hrvatskoj, a ni ostali zakonski zahtjevi za prijevoz novcarskih pošiljki nisu bili zadovoljeni. Skandalozan i neshvatljiv propust u izuzetno važnom i rizicnom sigurnosnom poslu.

Oružje obvezno

Kako su se novinari našeg lista mogli osobno uvjeriti, taj je biznis trajao i tijekom cijelog ljeta ove godine, i sve do nedavno inspektori Ministarstva unutarnjih poslova nadležni za nadzor zaštitarstva nisu reagirali na nepravilnosti. Naime, još u srpnju MUP-ovom inspektoratu uputili smo upit o primijecenom kršenju propisa u poslovanju tvrtke "Loomis", a odgovor je stigao tek ovih dana. Sve ove mjesece blindirana vozila tvrtke "Loomis" prelazila su preko granice, dovozeci i odvozeci novac.

No, prema informacijama što smo ih dobili od predstavnika više hrvatskih zaštitarskih tvrtki, "Loomis" u Hrvatskoj posluje vec godinama, a posljednje tri nije se uskladio sa Zakonom o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem, niti s Pravilnikom o uvjetima i nacinu provedbe tjelesne zaštite.

Jednostavnije receno, "Loomisovi" zaštitari prevozili su novac po Hrvatskoj u blindiranim vozilima koja nisu opremljena elektrokemijskom zaštitom, što je obvezno prema domacim propisima, niti su pratitelji novca nosili takoder obvezne pancirne košulje. Jesu li bili naoružani ili ne nismo mogli vidjeti, no prema dostupnim informacijama onih koji su bili u kontaktu s djelatnicima "Loomisa" - nisu nosili oružje. Naoružani i ne bi mogli prijeci granicu, no oružje je obvezno u Hrvatskoj kod prijevoza novca.

Kako bi nadomjestili sve nedostatke, odnosno kršenje hrvatskog pravilnika koji regulira prijevoz novca, tvrtka "Loomis" angažirala je hrvatsku "AKD zaštitu" da im pruži pratnju nakon prelaska granice. Tako je jedno interventno vozilo s dvojicom naoružanih zaštitara AKD Zaštite pratilo blindirani kombi "Loomisa" do odredišta u Zagrebu. No, pravilnik takvu mogucnost ne predvida, vec je jasno propisana obveza korištenja sigurnosnih kovcega s elekotrokemijskom zaštitom za novcane pošiljke.

- Tvrtka "Loomis" vec godinama ima ugovore s jednom bankom iz Austrije, te nekim hrvatskim bankama. Od nas su tražili naoružanu pratnju što smo im nakon ugovaranja posla i pružili. Nije na nama da provjeravamo jesu li strani zaštitari u bilo kakvom prekršaju, vec je to posao policije i eventualno carine, kod prelaska granice, rekao je za naš list Neven Martic direktor "AKD Zaštite". Prema njegovim rijecima, MUP je u više navrata upozoravao "Loomis" da se uskladi s domacim pravilima, što medutim nije ucinjeno.

Inspekcijski nadzor
Tek nekoliko mjeseci nakon upita našeg lista MUP-ovi inspektori su reagirali, te krajem listopada "uhvatili" trojicu "Loomisovih" zaštitara na hrvatsko-slovenskoj granici. Svi su prijavljeni i to zbog kršenja Zakona o privatnoj zaštiti, jer su posao u Hrvatskoj obavljali bez valjanog odobrenja. Na Prekršajnom sudu u Kaprini trojica zaštitara, inace državljana Slovenije, kako nam je potvrdeno, zbog kršenja Clanka 65. Zakona o privatnoj zaštiti kažnjeni su novcano, s po 1.000 kuna.

- Prema saznanjima s kojim raspolažemo nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, poslovi privatne zaštite odnosno prijevoza novca obavljaju se u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti. U inspekcijskom nadzoru sudjelovao je i Državni inspektorat, poruceno nam je iz MUP-a, no prema našim informacijama - "Loomis" više ne vozi novac hrvatskih banaka preko granice. (Ana RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter