Ilegalni kameni križevi na pazinskom groblju

Sporni križevi na pazinskom groblju (M. RIMANIĆ)
Sporni križevi na pazinskom groblju (M. RIMANIĆ)

Još u srpnju pazinski je vijećnik Renato Kalac uputio gradskoj upravi pitanje vezano uz postavljanje spomen-obilježja, a na nedavnoj je sjednici Gradskog vijeća dobio odgovore.

"Kojim su se povijesnim, kulturološkim, pedagoškim, prostornoplanskim ili drugim analizama i argumentima rukovodili u postupku izdavanja dozvola za postavljanje spomen-ploče Nerini Feresini kod Kaštela, odnosno spomen-obilježja kod župne crkve sv. Nikole u Pazinu? Koja ste tijela ili institucije konzultirali, odnosno što namjeravate učiniti u slučaju da su ova spomen-obilježja postavljena bez odgovarajućih odluka ili rješenja nadležnih institucija?", bila su Kalčeva pitanja.

- Postavljanje reljefnog portreta Nerine Feresini na Zidu prijatelja Pazinske jame odobreno je pazinskoj Zajednici Talijana rješenjem Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, odgovorio je Daniel Maurović, pročelnik tog odjela.

Vezano za spomen-obilježja kod župne crkve, iz komunalnog su odjela ustvrdili: "Predstavnici tršćanskog instituta I.R.C.I. zajedno s pazinskom Zajednicom Talijana iskazali su želju da se drveni križevi na talijanskom dijelu spomen-groblja zamijene kamenim i da se taj dio uredi kao spomen-područje. Spomen-groblje u naravi predstavlja sastavni dio okućnice župne crkve u Pazinu, a u katastarskom operatu navedeno je kao 'groblje', zapravo 'njemačko groblje'."

Isti je prostor u zemljišnim knjigama naveden kao vlasništvo Grada Pazina. Međutim, nadležna državna tijela nikada nisu donijela odluke da se ovo groblje smatra spomen-grobljem u skladu sa Zakonom o obilježavanju i održavanju grobova poginulih i umrlih interniraca, pripadnika stranih oružanih sila, političkih i ratnih zarobljenika na području Republike Hrvatske u I. i II. svjetskom ratu. Očevidom je utvrđeno da su dva drvena križa zamijenjena onima kamenim, a uvidom u dokumentaciju ispostavilo se da pri tomu "nisu ishođene potrebne dozvole za navedeni zahvat pa će gradski Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo postupiti sukladno pozitivnim zakonskim propisima", piše u odgovoru koji je potpisao Maurović.

Na pitanje što to zapravo znači odgovorio je da će se provesti postupak u skladu sa zakonima i gradskom odlukom o komunalnom redu. Po toj odluci, o podizanju i uklanjanju spomen-ploča, skulptura, sakralnih obilježja i sličnih predmeta odlučuje gradonačelnik Pazina. Gradonačelnik Renato Krulčić rekao je pak da će odluku donijeti nakon što prouči svu potrebnu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj, uz prethodnu konzultaciju s nadležnim državnim institucijama. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter