Ilegalna sanacija ilegalnog objekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Tko se ovih dana kretao ili kupao u blizini lukobrana u Pješcanoj Uvali mogao je to iskustvo opisati kao uživanje u moru i suncu usred napuštenog gradilišta. Naime, situacija je otprilike sljedeca - velik broj kupaca u blizini lukobrana na kojem visi ploca o zabrani radova, plato lukobrana saniran betonskom plocom dopola, daske porazbacane uokolo uz razlicite ostatke gradevinskog materijala... Pametnome dosta. Sezona ide, a lukobran stoji nesaniran kao i dosad. Štoviše, sad je i potencijalno opasan zbog raznoraznog gradevinskog otpada.

Razlog zabrani koju je prošli petak okacila gradevinska inspekcija jest to što je Pomorsko športsko-ribolovno društvo Pješcana Uvala na svoju ruku krenulo u zahvate na lukobranu. Prema informacijama koje dobivamo iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, sporne su na lukobranu novopostavljene konstrukcije za pristup brodicama, a ne betoniranje lukobrana. Razlog, kako piše u njihovu odgovoru, je što je "došlo do odstupanja od potvrdenog glavnog projekta".

Obustava radova trajat ce do ishodovanja izmjene potvrde glavnog projekta, odnosno do uskladenja izvedenih radova s odobrenom dokumentacijom.

Iako nam je u prvom telefonskom razgovoru predsjednik mjesnog PŠRD-a Aldo Peruško rekao da se zabrana odnosi na opcu sanaciju lukobrana, nakon što smo mu rekli da imamo drugacija saznanja, potvrdio je da su u cijeloj prici sporne metalne i drvene konstrukcije.

- Radilo se samo o tom detalju i mi cemo napraviti nadopunu projekta. Postavit cemo trake upozorenja da se ne bi šetalo po lukobranu kako ne bi došlo do nezgode. Problem je što se tamo krece veliki broj djece i ne znam tko ce sad nakon zabrane biti odgovoran ako se nekome nešto desi, kaže Peruško.

Zanimljivo je da je lukobran, koji postojano odolijeva valovima od 80-ih, bespravan! Peruško precizira da je tako vec 23 godine i da je PŠRD od Lucke kapetanije tražio dopuštenje da ga sanira, no odgovor nisu nikad dobili.

- Onda smo se obratili Opcini Medulin koja, razumljivo, nije htjela ulagati u njega jer je ilegalan. Zbog sigurnosti kupaca odlucili smo sami bez dozvole krenuti u sanaciju i poštivat cemo zabranu dok se papiri oko lukobrana ne srede. PŠRD je svima koji su u lukobran ulagali od 1988., kad je sagraden, do 1996. priznali taj novac prilikom kupovine veza u lucici, što je oko 67 tisuca eura, kaže Peruško.

Buduci da je lukobran na pomorskom dobru i Ministarstvu mora poslali smo upit vezan uz taj slucaj. Dobili smo tek odgovor da ce Lucka kapetanija otici na teren te da ce nam nakon njihove inspekcije biti dostavljene informacije, no kad ce to biti nisu znali reci.

Inace, u sklopu uredenja lucice dosad je napravljena jedna platforma i dva pontonska mosta, i to prema gradevinskoj dozvoli od 19. travnja. U rujnu ce se postaviti ograda kod platforme, ishodovati uporabna dozvola te provesti voda i struja. U lucici je 100 vezova, a prodano ih je 96 i to domicilnom stanovništvu.


Podijeli: Facebook Twiter