Ilegalcima naplaćivali i do 500 eura "po glavi"

Afganistanci su od devet ilegalaca naplatili 2.850 eura (M. SARDELIN)
Afganistanci su od devet ilegalaca naplatili 2.850 eura (M. SARDELIN)

Afganistanci s boravištem u Zagrebu, Ibrahim Heyl Bach (39) i Shanen Khan Uriakheiyl (20) na pazinskom Općinskom sudu pravomoćno su osuđeni jer su iz koristoljublja omogućili nedozvoljeni izlazak iz Republike Hrvatske većem broju osoba krajem siječnja ove godine. Bach je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Uriakheiyl, koji inače boravi u prihvatilištu za tražitelje azila u hotelu Porin u Zagrebu, uvjetno je osuđen na osam mjeseci zatvora, također s rokom provjeravanja od tri godine. Obojica su Afganistanaca u pulskom pritvoru provela četiri mjeseca.

Proglašeni su krivima jer su od 22. do 23. siječnja u Rijeci i na području grada Buzeta, s ciljem da se obojica nepripadno imovinski okoriste, ilegalno prebacivali strance preko državne granice iz Hrvatske u Italiju. Naime, nakon prethodnog dogovora, za iznos od 450 do 500 eura po osobi, ilegalno su prebacili šest državljana Pakistana te tri državljana Bangladeša, među kojima je bio i jedan maloljetnik.

Devetoricu ilegalaca su dočekali u Rijeci 22. siječnja te ih pratili prilikom vožnje gradskim autobusom do nepoznatog mjesta u okolici Rijeke, pa su organizirali prijevoz tih osoba automobilima i s njima se odvezli do nepoznatog mjesta u šumi u blizini državne granice sa Slovenijom kod Buzeta. Potom su devetero ilegalaca uspjeli prebaciti u Sloveniju te su im sljedećeg dana oko 4 sata ujutro pokazali smjer i uputili prema Italiji. Bach i Uriakheiyl su prije rastanka od emigranata pokupili dogovoreni novac, odnosno ukupno 2.850 eura, te su se vratili u Hrvatsku.

Obojica su, jednako kao i devetero emigranata, uhićeni. Novac koji su nezakonito zaradili oduzet je od Bacha i Uriakheiyla. Obojica su dužni također platiti paušalnu svotu od po 500 kuna za troškove kaznenog postupka. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter