Ilegalce je trebalo zaustaviti dok su gradili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada RH donijela je uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgradenih zgrada u prostoru koja ce omoguciti provodenje Zakona o postupanju s nezakonito izgradenim zgradama koji je stupio na snagu 10. kolovoza 2011. godine. Provedbom ovog zakona i uredbe, cija je prvenstvena svrha sredivanje stanja u prostoru te njegova zaštita, riješit ce se pitanje stanova za preko 150 tisuca obitelji, dok ce se legalizacijom bespravnih objekata poljoprivrednih gospodarstava istima omoguciti stjecanje uvjeta za korištenje poticaja iz medunarodnih programa.

Visinu naknade za legalizaciju bespravno sagradenih objekata odredivat ce jedinice lokalne samouprave kroz osam propisanih kriterija, a dijelit ce je u jednakom omjeru država i lokalna samouprava. Iako ce se konacna racunica znati tek kada opcine i gradovi donesu odluke o cijeni naknade, što su obvezni uciniti u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove uredbe, vec sada prve kalkulacije pokazuju da se radi o izuzetno niskim naknadama od kojih ce samo bespravni graditelji profitirati.

Bezuspješna borba

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic vec je na samu najavu novog zakona o legalizaciji bespravne gradnje za naš list izjavio da se protivi tome, a istog je stava i danas.

- Na našem podrucju ima dosta bespravnih objekata i protiv toga se godinama bezuspješno borimo jer Ministarstvo nema novca za nove akcije uklanjanja bespravne gradnje. Kao što sam mnogo puta istaknuo, mislim da nije u redu da se bespravnim graditeljima daje ovakva mogucnost, barem za one objekte koji su izvan granica gradevinskih podrucja. Može se dozvoliti legalizacija eventualno onim kucama koje do potrebnih papira nisu došle, recimo, jer su izašle van nekih gabarita, i onima koje su bespravno sagradene unutar gradevinskih podrucja. Zamislite kako je sada svima onima koji su na pošten nacin sagradili svoje kuce i platili sve potrebne doprinose. Ovakvi zakonski potezi zaista nisu fer prema njima, istaknuo je Vitasovic.

Dodao je kako se ovakvim postupcima koje Vlada provodi svakih desetak godina zapravo daju krila bespravnim graditeljima umjesto da se taj problem pokuša iskorijeniti. I dok se jedan problem rješava u interesu gradana, jedinicama lokalne samouprave ostaju problemi, a njihov trud oko ocuvanja okoliša i izrade urbanistickih planova pada u vodu.

S druge strane, sad ce gradovi i opcine realno moci naplatiti komunalne doprinose, no time se nece popraviti njihov proracun jer ce ih obvezati na gradnju nove komunalne infrastrukture za bespravno sagradene objekte koji ce biti legalizirani. Što se pak formiranja naknada za legalizaciju tice, Vitasovic je rekao da je još prerano govoriti o tome buduci da treba dobro procitati uredbu i pricekati da završe godišnji odmori kako bi za to zadužena gradska tijela mogla obaviti svoj posao.





Jedna od istarskih opcina koju se najcešce spominje u kontekstu bespravne gradnje je Marcana, u kojoj su hektare i hektare šuma u priobalnom podrucju devastirali vikendaši. Nacelnik Opcine Marijan Kostešic takoder smatra da ce se spomenutim zakonom riješiti dio problema, ali ce ostati veliki problemi u prostoru.

Razjasniti nedorecenosti

- Vlada je donijela uredbu o naknadi za zadržavanje nelegalno sagradenih objekata tek jucer, pa je još uvijek nismo uspjeli procitati, no vec otprije znamo da ce sada moci legalizirati svoje objekte oni koji budu imali novca, i to ih nece preskupo koštati. Iako na kraju mi odlucujemo o tim naknadama, koliko sam uspio vidjeti, ne radi se o velikim iznosima. Medutim, bit ce vrlo malo objekata van gradevinskih podrucja koji ce moci biti legalizirani, vecinom ce to moci uciniti oni koji su gradili bez dozvole unutar ili na rubu gradevinskih podrucja, kaže Kostešic.

Više o naknadama i pravilima legalizacije bespravno sagradenih objekata znat ce nakon 15. rujna, kada se, kako je najavio Kostešic, u Zagrebu održava prvo savjetovanje o toj problematici na kojem ce se razjasniti i neke nedorecenosti u Zakonu.

Nekoliko mještana koje smo jucer zatekli u Kavranu i Peruškima, "prijestolnicama" bespravne gradnje u opcini Marcana, nije bilo raspoloženo za komentiranje ove Vladine uredbe, te su odavali i laganu nervozu. Da li zbog paklene vrucine ili zbog Vladine uredbe, ostalo nam je nejasno. U samom centru Marcane ipak smo uspjeli naci sugovornike.

- Ha, cujte, ne može se reci da je u redu to što rade, jer drugi su pošteno platili komunalije i sve druge naknade, a ovi ce sada platiti neku kaznu i ostat ce im kuca. Da netko nema papire zbog jedne terase više ili jer je nadogradio garažu ili jednu prostoriju, to bi još i moglo proci, ali mislim da se ne bi smjelo legalizirati ništa što je sagradeno uz obalu ili u blizini obale, rekao nam je jedan mještanin.

Naš drugi sugovornik odmah nam je odgovorio da ih bespotrebno pitamo za mišljenje kada ce Vlada opet napraviti po svome, te da bi, po njemu, odmah, u samom startu komunalci ili netko drugi trebali zaustaviti i kazniti bespravnu gradnju.

- Ako netko ima novca za peterokatnicu s apartmanima medu malim obiteljskim kucama, onda mora imati novca i da plati sve doprinose kao i svi njegovi susjedi, a ne da se još bahato smije da je to napravio bez papira. Mislim da nije u redu da im se sada to dozvoljava, ne znam kakvi su kriteriji za legalizaciju, ali trebalo bi ograniciti nekako koje se kuce mogu, a koje ne mogu legalizirati. Inace ce svatko raditi što hoce i gdje hoce, kaže nam naš sugovornik.

Vlasnici nezakonito izgradenih objekata zasigurno su odahnuli što ce konacno na zakonit i jednostavan nacin riješiti svoje dugogodišnje probleme. Osim što ce morati platiti spomenutu naknadu, uz zahtjev za legalizaciju svog objekta morat ce priložiti geodetski elaborat, arhitektonski snimak i dokaz o stabilnosti, te platiti komunalni i vodni doprinos cija visina ovisi o velicini i namjeni objekta, kao i zoni u kojoj se nalazi.


Podijeli: Facebook Twiter