Wilders ne potice na mržnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski populisticki politicar Geert Wilders osloboden je optužbi za poticanje mržnje prema muslimanima, što bi moglo ojacati njegov politicki utjecaj i povecati napetosti oko politike prema imigrantima.

Za mnoge je taj slucaj bio test slobode govora u zemlji s dugom tradicijom tolerancije i slobode izražavanja, ali i zemlje gdje raste nesnošljivost prema imigrantama, osobito iz muslimanskih zemalja.

Wilders (47) jedan je od najglasnijih kriticara islama i imigranata u Nizozemskoj. Njegova Stranka slobode treca je po snazi u parlamentu, što odražava potporu njegovoj antiimigrantskoj politici, i glavni je koalicijski partner u manjinskoj vladi.

Predsjedavajuci sudskog vijeca rekao je da su Wildersove izjave ponekad "štetne", "šokantne" ili "uvredljive", ali su izrecene u kontekstu javne rasprave o integraciji muslimana i multikulturalizmu, pa prema tome ne predstavljaju kazneno djelo.

"Iznimno sam zadovoljan i sretan", rekao je Wilders novinarima nakon citanja presude. "Ovo nije samo moja pobjeda, nego pobjeda slobode govora", istaknuo je nizozemski politicar.


Podijeli: Facebook Twiter