"Il pino di Biserno" iz Toscane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Il pino di Biserno
Godina berbe: 2006.
Proizvodac: Tenuta di Biserno
Lokacija: Bibbona, Toscana
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: ramstek s kostima (fiorentina)
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 372 kune (Cicibela, Rovinj)

Toscana je regija s kojom se Istra najviše usporeduje. Stvarno je prekrasna. Kad dodete tamo, imate osjecaj da se sutra možete uklopiti bez ikakvog problema. Imaju cak i pinije kao i kod nas, pa su tako ovo vino nazvali "Pinija iz Biserna" ili "Il pino di Biserno".

Tenuta di Biserno nova je vinarija smještena u zapadnoj Toscani u regiji Maremma. Maremma se pak dijeli na tri dijela: gornja, srednja i donja. Teroir je jedinstvena kombinacija blizine mora i brežuljkastih položaja koji krase ovu regiju. Vinogorje Bibbona novo je vinogorje u Italiji, a prvi susjed mu je vinogorje Bolgheri, koje ima jako veliko znacenje za talijansko vinogradarstvo i vinarstvo.

Naime, u Bolgheriju je nastao i prvi supertoskanac - cuvena Sassicaia. Osnivac ove relativno mlade vinarije cuvena je familija Antinori, a glavnu rijec ima mladi brat Lodovico. Osim posjeda u Toscani, vinarija u svom vlasništvu ima i vinariju na Novom Zelandu u regiji Marlborough, gdje rade izvrsne sauvignone, te u madarskoj regiji Tokai, gdje se proizvodi izvrsno vino "Tokai".

Na Tenuti di Biserno rade dva vina: "Biserno" i "Il pino di Biserno", a pod brendom Campo di saso rade odlicno pitko crno vino "Insoglio del Cinghiale". Tu se proizvodi i izvrsna grapa te maslinovo ulje. Zahvaljujuci kuci "Fina vina" ova su vina dostupna u Hrvatskoj.

Danas cu predstaviti "Il pino di Biserno" iz berbe 2005. Interesantno je da je ovo tek druga berba iz ovog mladog vinograda. Vino je klasicna bordoška kupaža koja se sastoji od cabernet franca (35 posto), cabernet sauvignona (30 posto), merlota (20 posto) i petit verdota (15 posto).

Ima lijepu rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i gusto jer se debele vinske suze sporo spuštaju niz stijenke caše. Na nosu je intenzivnost izražena, po kompleksnosti mirisa vino je bogato, a kakvoca fina.

Na nosu se osjeti miris bobicastog voca poput maline, borovnice, malo vanilije od drvene bacve, pa malo mediteranskog bilja poput kadulje, a u pozadini i malo papra. Suho je, toplo, mekano, djelomicno svježe, tanicno i vrlo ukusno.

Djelomicno je uravnoteženo, na okusu trajno i ima lijep, topao i dugacak završetak. Vino je puno prema robusnom tijelu, fine kakvoce, harmonicno i spremno za trošenje, može potrajati još nekoliko godina.


Podijeli: Facebook Twiter