Ikone pop arta u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vrijeme ukrašavanja i kićenja stanova, kuća i poslovnih objekta blagdanskim ukrasima, Turistička je kuća Maistra, u rovinjskom Hotelu Lone, pripremila pravi "izložbeni praznik". Spojivši blagdane s posjetom gostiju i dobrom navikom darivanja u predvorju je hotela, od jučer postavljena izložba "Američki pop art" galerije Visconti Fine Art iz Ljubljane, koju će gosti i građani Rovinja moći razgledati do 4. siječnja. Izložba je ujedno najava teme dočeka Nove godine u hotelu Lone (Pop Art).

Američki san

Opisujući ovaj važan pokret u umjetnosti 20. stoljeća slikar Jim Dine je rekao "Pop art je sve što umjetnost nije bila u posljednja dva desetljeća. To je američki san, optimističan, raskošan i naivan." A, ovom su izložbom građani Rovinja i njihovi gosti dobili jedinstvenu prigodu da pogledaju dvadesetak originalnih radova u različitim tehnikama izvedbe i to od najuglednijih predstavnika Roya Lichtensteina, Roberta Rauschenberga, Jamesa Rosenquista, Johna Chamberlaina, Toma Wesselmanna i dakako, utemeljitelja pop art scene Andya Warhola.

Tiha aukcija

Uz dvadeset predstavljenih djela, ovo je prigoda i za sudjelovanje u tihoj aukciji, odnosno kupnji šest originalnih pop art djela. Tri su djela Andya Warhola: poster "Speed Skater", posebno izrađen za Olimpijske igre u Sarajevu i službeni plakat Olimpijade, litografija iz 1975. pod nazivom "The Lion" te sitotisak "Apples from Space Fruit:Still Lives". Tu je i uokvirena tapiserija "Love" Roberta Indiana, litografija u boji "Ice point" Jamesa Rosenquista te sitotisak u boji na posebnom papiru Toma Wesselmanna pod nazivom "Monica Nude with Lichtenstein". Dodajmo i da se početne cijene aukcijskih djela za koje se sve do 1. siječnja može natjecati kreću od najnižih 300 eura kada je u pitanju Warholov poster "Speed Skater" pa sve do vrtoglavih 26 tisuća eura za Wesselmannovu "Monica Nude with Lichtenstein". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter