Ikona Gospe Čenstohovske stigla u Istru

Doček ikone Majke Božje Jasnogorske u franjevačkom samostanu u Puli (M. MIJOŠEK)
Doček ikone Majke Božje Jasnogorske u franjevačkom samostanu u Puli (M. MIJOŠEK)

Brojni vjernici, zajedno s paterom Đurom, dočekali su danas oko 11 sati u samostanu sv. Franje ikonu Majke Božje Čenstohovske (Jasnogorske) koja je u Hrvatsku iz Poljske stigla u sklopu velikog hodočašća "Od oceana do oceana". Lik Majke Božje putuje od Rusije sve do Portugala, obilazeći europske zemlje u molitvi za obranu života.

Ikona u Hrvatskoj boravi od 20. do 25. rujna, putovala je od Zagreba preko Krka te je danas stigla do Pule. Nakon molitvenog bdijenja ikona je krenula kroz Vodnjan, Svetvinčenat i Žminj do crkve sv. Petra u Šumi, a sutra odlazi prema Umagu, odakle nastavlja put prema Italiji i Austriji.

Ovo hodočašće nastalo je kao zajednička inicijativa pokreta za život iz mnogih država te međunarodne organizacije "Human Life International". Hodočašće Majke Božje započelo je 8. svibnja u Rusiji, na obalama Tihog oceana.

Čitava trasa puta koji će ikona prijeći duga je 18 tisuća kilometara i obuhvaća 23 zemlje. Na putu do Hrvatske već je prošla oko 13 tisuća kilometara - kroz Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Latviju, Litvu, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Sloveniju, dok na nju još čekaju u Italiji, Austriji, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu.

Ikona Gospe Čenstohovske odabrana je budući da je poznata kako na Istoku tako i na Zapadu te se u skladu s kršćanskom tradicijom ubraja među najstarije. Originalnu ikonu na dasci stola iz Marijine nazaretske kuće naslikao je sam evanđelist Luka.

Kopija ikone Majke Božje namijenjena ovom hodočašću svijetom u obranu života postavljena je uz originalnu ikonu u svetištu na Jasnoj Gori 28. siječnja ove godine, a svečano ju je posvetio nadbiskup Stanislaw Nowak, metropolit Čenstohovskog.

U Porečkoj i pulskoj biskupiji za organizaciju dočeka ikone bili su zadužene zajednice Treće srce i Centar za život. (B. PETROVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter