Wikipedija cilja na milijardu korisnika do 2015.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internetska enciklopedija Wikipedia namjerava dosegnuti milijardu korisnika do 2015. godine širenjem svojih usluga u zemljama u razvoju, kazala je njezina direktorica Sue Gardner.

Wikipedia do ciljanog broja korisnika namjerava stići projektom Wikipedia Zero koji omogućava besplatno korištenje zahvaljujući sporazumima s mobilnim operaterima u zemljama u razvoju.

"Wikipedia je popularnija i učinkovitija u razvijenim zemljama, gdje postoji širokopojasni i vrlo rasprostranjeni internet i gdje ljudi posjeduju mnogo uređaja kojima se mogu spojiti", kazala je Gardner. 

"Mi želimo da Wikipedia postane korištenija u zemljama u razvoju", a u njima cijena spajanja na internet ili lošiji mobilni uređaji predstavljaju barijeru za to, dodala je Gardner. Stoga su sklopljeni sporazumi s mobilnim operaterima i već su na snazi u 20 afričkih, bliskoistočnih i južnoazijskih zemalja kojima se omogućava besplatno korištenje tekstualne verzije Wikipedije, bez fotografija i video isječaka.

Kako bi došla do milijardu korisnika, odnosno dvostruko više nego danas, Wikipedia je unaprijedila svoje stranice na španjolskom, portugalskom i arapskom jeziku. Primjerice, na engleskom jeziku Wikipedia danas ima više od četiri milijarde članaka, a na portugalskom nešto više od 750 tisuća.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter