Wikipedia na engleskom gasi se na 24 sata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internetska enciklopedija Wikipedia u srijedu ce zatvoriti svoje stranice na engleskom jeziku na 24 sata u znak prosvjeda protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutacno razmatra u americkome Kongresu.

"Upozorenje studentima! Napišite zadacu unaprijed. Wikipedia prosvjeduje u srijedu protiv lošeg zakona", napisao je Jimmy Wales, osnivac te enciklopedije na svojemu racunu na Twitteru.

"Posljednji detalji se razmatraju, ali mislim da cemo potpuno, a ne djelomicno zacrniti stranice", napisao je. "Bit ce ludo. Nadam se da ce Wikipedia srušiti telefonski sustav Washingtona u srijedu. Prenesite poruku svim znancima!"

Wikipedija je jedna od najpopularnijih internetskih stranica s milijunima posjetitelja na dan.

Prijedlozi zakona "Stop Online Piracy Act", podneseni Zastupnickom domu, te "Protect IP Act", koji se trenutacno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprjecavanju piratizacije americkih proizvoda izvan zemlje.

Zakoni imaju potporu Hollywooda, glazbene industrije i Americke trgovacke komore.

No, u prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajednicko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduje protiv zakona. Po njihovu mišljenju, prijedlozi koji se razmatraju omogucit ce americkoj vladi da "cenzurira internet služeci se postupcima koji su slicni onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

Najsporniji dio zakona jest onaj koji ce saveznim vlastima omoguciti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim americkim korisnicima onemogucilo pristup dobrom dijelu interneta.

Jimmy Wales istaknuo je da su ti zakoni "prijetnja slobodnom i otvorenom webu".

Wikipedia ce zatvoriti pristup svojim stranicama na 24 sata pocevši od utorka u ponoc po americkom istocnom standardnom vremenu (u srijedu u šest ujutro po srednjoeuropskom vremenu).


Podijeli: Facebook Twiter