WikiLeaks počeo objavljivati dokumente Pentagona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

WikiLeaks je u počeo objavljivati više stotina dokumenata američkog ministarstva obrane koji oslikavaju dvojbene postupke prema zatočenicima u američkim logorima poput onog u Guantanamu a istodobno kroz sigurnosne profile zatočenika daju prikaz jačanja al-Kaide u Afganistanu u vrijeme priprema za teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. godine.

Utemeljitelj Wikileaksa, organizacije koja potiče objavljivanje tajnih kompromitirajućih dokumenata vlada, Julian Assange u priopćenju je kazao da novoobjavljeni dokumenti razotkrivaju odnos prema zatočenicima u vojnim logorima u Iraku i američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine. Jedan od objavljenih dokumenata - pravilnik o postupanju sa zatočenim talibanima i pripadnicima Al Kaide u Guantanamu iz 2002. povijesno je važan, navodi Assange jer je "Guantanamo na Zapadu s razlogom postao simbol sustavnih povreda ljudskih prava".

Dokumenti prikazuju kako su se zatočenici ponašali tijekom boravka u pritvoru a sadrže sigurnosne procjene svakog od njih 779 koliko ih je prošlo kroz Guantanamo od 2002. godine, piše Washington Post. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter