Wikileaks: Bajic detaljno brifirao Amerikance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajic detaljno je o svom radu izvještavao americko veleposlanstvo u Zagrebu, o cemu su oni jednako marno izvještavali svoje nadredene u Washingtonu. Ta bliska veza Državnog odvjetništva, USKOK-a i cijele hrvatske borbe protiv korupcije vidljiva je iz niza izvještaja oznacenih kao "povjerljivi", a koje je u petak objavila zviždacka stranica WikiLeaks.

Bajicevi posebni odnosi sa SAD-om išli su dotle da je veleposlaniku ili djelatnicima ambasade pokazivao inkriminirajuce dokumente iz istrage (Spice) ili pak najavljivao optužnice danima prije no što su doista bile podignute.

Sve o Sanaderu

Štoviše, Bajic je politickom tajniku americkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru 23. prosinca 2009., cetiri dana prije prvog kruga izbora, rekao da istražuje cak tri predsjednicka kandidata i da bi nakon izbora protiv njih mogla biti podignuta optužnica. Bajic nije htio otkriti njihova imena dok se slucajevi ne zaokruže.

U svom izvještaju Washingtonu iz americkog veleposlanstva špekuliraju da je malo vjerojatno da ce Bajic ici na Milana Bandica ili Nadana Vidoševica, jer ce jedan od njih vjerojatno uci u drugi izborni krug. Štoviše, dodaju Amerikanci, "šef USKOK-a Dinko Cvitan ranije nam je rekao da nisu u stanju prikupiti dovoljno dokaza da bi Bandica mogli optužiti za korupciju".

Nekoliko mjeseci ranije, pak, Bajic je svojim americkim sugovornicima najavio da planira podici optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Roncevica i njegovog zamjenika Ive Bacica. Optužnica u aferi Kamioni naposljetku je podignuta u listopadu 2009. godine, tri mjeseca nakon razgovora u kojem je najavljena.

Naravno, kako je vec i pisano na osnovu na WikiLeaksu ranije objavljenih izvještaja, Bajic je prilicno detaljno Amerikance izvještavao o istragama protiv Sanadera. No, do petka nije bilo objavljeno da je, u veljaci 2010. godine, opet politickom tajniku veleposlanstva Zimmeru pokazao i dva dokumenta koja su trebala pojasniti kako su u "Spiceu" Damir Polancec i menadžeri Podravke pokušali preuzeti firmu.

Iako je istraga u Hrvatskoj tajna, glavni državni odvjetnik americkim diplomatima je detaljno objašnjavao shemu po kojoj je novac navodno izvlacen iz koprivnicke firme. O kojim se dokumentima tocno radi teško je zakljuciti iz objavljene depeše, jer je zbog zaštite izvora informacije redigirana tako da su iz nje ispala imena firmi i pojedinaca umiješanih u slucaj.

Bajic: Depeše su kompilacija medijskih napisa i mašte

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajic u petak je izjavio da su izvještaji s WikiLeaksa, u kojima ga spominju službenici americkog veleposlanstva, uglavnom prepricani medijski izvještaji.

- Radi se o neistinama koje su, ako su doista tako napisane, zapravo kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, a s ciljem da se prikaže da je potpisnik izvješca dobro obaviješten. Sve u tim izvješcima u to se vrijeme, manje ili više, moglo procitati u hrvatskim medijima, rekao nam je u telefonskom razgovoru glavni državni odvjetnik.

Americko veleposlanstvo doista je tada raspolagalo pojedinim informacijama o odredenim istragama, ali kako tvrdi Bajic, samo u slucajevima u kojima je tražena medunarodna pravna pomoc. K tome, na sastancima s predstavnicima americkog veleposlanstva u DORH-u uredno je prisustvovalo više osoba, a sacinjene su i službene zabilješke. Po DORH-ovim bilješkama, vecina sastanaka opisanih u izvješcima objavljenima na WikiLeaksu nije se ni dogodila, a sadržaj onih koji su se zbili drugaciji je od zapisanog u americkim depešama.


Podijeli: Facebook Twiter