?ikic dobar Nijemcima, ali ne HAZU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan ?ikic, direktor frankfurtskog Instituta izvrsnosti (FMLS) i Instituta za biokemiju na sveucilištu "Johann Wolfgang von Göthe" u Frankfurtu, u srijedu je na službenoj ceremoniji u Erlangenu promoviran u redovnog clana Njemacke akademije znanosti - Leopoldina.

- Pocašcen sam ovim priznanjem i radujem se što cu moci aktivno sudjelovati u programima akademije, narocito u obrazovanju mladih i popularizaciji znanosti, izjavio je prof. ?ikic prihvacajuci clanstvo u njemackoj akademiji.

Proteklih mjeseci Ivan ?ikic primio je nekoliko uglednih nagrada, poput one "Sir Hans Krebs" ili njemacke nagrade za istraživanje tumora. Prošle je godine nagradivan i u Hrvatskoj, gdje je primio Nagradu grada Splita za znanost, a odlikovan je i Ordenom kneza Branimira za promicanje medunarodnoga ugleda Republike Hrvatske u podrucju znanosti.

Pocetkom ove godine dobio je prestižnu nagradu Europskoga savjeta za istraživanja (European Research Council) od 2,5 milijuna eura za istraživanje novih signalnih molekula koje kontroliraju vezu tumora i upalnih procesa. Dio tog novca bit ce uložen u istraživanja koja prof. ?ikic izvodi u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu.

Podsjetimo, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je u ožujku ove godine odbila proglasiti Ivana ?ikica dopisnim clanom HAZU-a. Dvanaest clanova HAZU-a ga je tada predložilo kao kandidata Razreda medicinskih znanosti, no kada su ga trebali potvrditi za konacni izbor, odjednom su neki clanovi promijenili mišljenje i glasovali protiv svojih prijašnjih stavova, rekao je medijima tada ?ikic.


Podijeli: Facebook Twiter